Nekrológ

2024.04.12. 07:31

In memoriam Vági László

A Bihar megyei építészek döbbenettel értesültek kiváló kollégájuk, Vági László korai haláláról, aki az Építészkamara Bihar megyei kirendeltségének nemcsak oszlopos tagja volt, hanem egyik létrehozója is.

Kitűnő eredménnyel diplomázott a bukaresti Ion Mincu Építészeti és Urbanisztikai Egyetemen 1971-ben, majd Nagyváradra költözött, ahol a Bihar megyei Tervezőintézetben, majd annak jogutódjában, a Proiect Bihor Rt-ben tevékenykedett 1991-ig. Életének ebben a szakaszában vezető tervezőként fogta össze multidiszciplináris csoportjának munkáját, és fontos beruházásokat koordinált a tervezéstől a kivitelezésig. Épületeket és épületegyütteseket álmodott meg, melyek hűen tükrözik alkotói hitét az építészetről. Személyiségét, egyéni stílusát őrzi a Körös (Tudor Vladimirescu) utcai Gyermek járóbeteg-rendelőintézet, a Fő (Republicii) utcai két társasház, a Ghillányi (Dimitrie Cantemir) és a Liniștii utcán épült társasház-együttesek, valamint a biharfüredi Iadolina szálloda.

Vezető tervezőként egyik kiemelkedő munkája az Őssi városnegyed akkor formálódó központjának fontos eleme, a Tudás és a Technika Ifjúsági Háza volt, melyet méltatott és részletesen bemutatott az Arhitectura építészeti szaklap 1976. évi 6. száma.

 

A Romániai Építészek Szövetsége díját érdemelte ki 1984-ben a városközpontban, a Kossuth Lajos (Independenței) utcában levő ingatlan hátsó, Körös-parti oldalának foghíjbeépítéséért. A Vági László által ide tervezett modern társasház példamutatóan illeszkedik az épített környezetbe, magas színvonalú, kényelmes és praktikus lakásokat kínál, ugyanakkor maximálisan kiaknázza a Körös látványát. Ez a beépítési mód példa arra, hogyan lehet modern eszközökkel és jó érzékkel történelmi miliőbe új épületet illeszteni.

1991-ben Polypack elnevezéssel megalapította saját tervezőirodáját. Tevékenysége sokrétű volt, tervezett lakóházakat és ipari csarnokot, bevásárlóközpontot és szociális otthont, mindent, amit kértek tőle. Tervezői és vezetői tehetsége legjobban talán az első nagyváradi bevásárlóközpont, a Lotus Center megvalósítása során domborodik ki. Egy, a határon átnyúló, nemzetközi munkacsoportot koordinálva alkotja meg a modern fém-üveg-szárazburkolatú komplexumot, üvegkupolás, felülvilágítós belső sétányokkal, luxusüzletekkel, mozitermekkel és vendéglőkkel. Utóbb a bevásárlóközpont bővítési terve is Vági László tervezőirodájában készült. A terület rendezési tervét ugyancsak ő készítette el, kijelölve a későbbi üzleti irodaház helyét is.

Lakóházain előszeretettel használt mívesen megmunkált faelemeket akár tartó funkcióval, akár csak dekorációként, és igyekezett csak természetes anyagokat alkalmazni. A fa iránti szeretetét édesapjától örökölte, aki egykor Élesden ismert és elismert asztalos volt.

 

Lakóházai egyediek, személyre szabottak. Megrendelőivel igyekezett közeli, már-már baráti kapcsolatot kialakítani, hogy felmérhesse, megértse életformájukat, szokásaikat és hogy ezeket az ismereteket maximálisan beépíthesse a leendő házba. Ugyanakkor nevelte is az embereket az építészettel, az építészet nyelvén. És örült, amikor a visszajelzések arról szóltak, hogy az új otthon minden igényt kielégít.

Vági László 50 éven át tervezett, alkotott. Példás és segítőkész kolléga, barát volt, bárkinek segítségre, tanácsra volt szüksége, rá számíthatott.

A kezdeményező bizottság tagjaként 2001-ben oroszlánrésze volt a Romániai Építészkamara Bihar megyei ágának megalapításában, aminek aztán 2012-ig pénztárnoka is volt. Közreműködött a bihari Építészkamara első székhelyének megszerzésében és kialakításában, mely a Nagyváradi Képzőművészek Szövetségével közösen lett felújítva és kiállítótérként használva a Fő utca 15. szám alatt. A helyi sajtóban írásai jelentek meg Nagyvárad építészetével kapcsolatban.

Jutott ereje politikai tevékenységre is. 2004 és 2008 között városi tanácsos volt az RMDSZ csapatában. Ekkor a városi Urbanisztikai Bizottság elnöke volt, de volt zsűritag építészeti

versenyeken, valamint tagja volt több munkacsoportnak, melyek a város különböző negyedeinek fejlődési stratégiáját dolgozták ki, vagy a város infrastruktúráját tanulmányozták.

Vági László az az építész volt, aki hozzáállásával, példamutatásával jobb teljesítményre ösztönzött mindenkit. Élt 77 évet. Emlékét megőrizzük és ápoljuk.

A Romániai Építészkamara Bihar megyei közössége

 

Fizetett hirdetés!

CH 23005

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában