Elemzés

2024.03.02. 12:06

Enyhült a szennyeződés a Báród-patakon

A Körösök Vízügyi Igazgatóság szakembereinek elemzése alapján a báródsomosi (Cornițel), használaton kívüli bányából érkező szennyezés  mintegy 17 kilométer hosszan terjedt el a Báród-patakon. A Sebes-Körös mellékfolyóján tapasztalt szennyeződés az oldódás és lerakódás következtében csökkent Tinód térségében, így a vízszennyeződés az alsólugasi víztározótól mintegy 4 kilométerre feloldódott. A vízügyi szakemberek csütörtökön öt helyszínen vettek vízmintát az érintett szakaszon, többek között a bánya mellett, illetve a Sebes-Körös Élesd melletti részén.

A laboratóriumi elemzések megnövekedett vas, mangán és cink szintet mutattak ki az első három mintavételi pontban gyűjtött vízben, viszont a víz oxigéntartalma és kémhatása (pH) a megengedett értékek között volt mind az öt mintavételi pont esetében. Egy azonban heves esőzés kimoshatja a lerakódásokat, s megváltoztathatja a környék vizeit. Az igazgatóság közleményében megerősíti, hogy a csütörtöki vízszennyeződést a báródsomosi bányában történt tárnabeomlás okozhatta.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában