Szennyezés

2024.02.29. 17:18

Vörössé vált a Sebes-Körös egyik mellékfolyója

Vörös színűvé vált a Sebes-Körös egyik mellékfolyója, a Báród-patak. A Körösök Vízügyi Igazgatóság élesdi munkacsoportjának tagjai csütörtök reggel a helyszínre mentek, ahol vízmintát vettek az elszíneződött folyóból, eredmények később várhatók. Az igazgatóság szóvivője, Anca Mihociu szerint eddig nem észleltek halpusztulást az adott folyószakaszon. A feltételezések szerint az elszíneződést egy fél évszázada használaton kívüli bánya tárnájának beomlása okozhatta. 

A beomlást a vasárnap reggel a környéken történt enyhe földrengés eredményezhette. Mint ahogy arról beszámoltunk, az Országos Földfizikai Intézet (INCDFP) közleménye szerint a földrengés epicentruma Báródsomos (Cornițel) közelében volt. A Richter-skála szerinti 2,9-es erősségű rengés Nagyváradtól 56, Zilahtól 38, Kolozsvártól 75 kilométerre következett be. A Báród-patak a Sebes-Körös egyik mellékfolyója, így várható, hogy az elszíneződés a Körösre is átterjed, azonban a vízhozamot figyelembe véve intenzitásából minden bizonnyal veszíteni fog, 10-12-szeres mértékben hígul a szennyezés koncentrációja. A hatóság továbbra is nyomon követi a jelenséget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában