Választás

2024.05.02. 08:01

Milyen Európát akarunk? Az RMDSZ 12 pontja

Közlemény

Mi, erdélyi magyarok sokat vártunk arra, hogy az Európai Unió tagjai legyünk. Európa a mi otthonunk is, tapasztaljuk az előnyeit, kihasználjuk a lehetőségeit. De érezzük a rossz brüsszeli döntéseket is. Az életszínvonal várt javulása elmaradt, a hagyományos értékeink háttérbe szorulnak, a schengeni csatlakozásunkat halogatják. Tudjuk, hogy az Uniónak nincs alternatívája: sem a többi ország, sem a magyarok számára. A magyar emberek most azt várják, hogy az Unió megváltozzon. Az RMDSZ is ezt kéri: új szemléletet, új lendületet és új vezetést Brüsszelbe! 

  1. Az uniós kisebbségvédelmi szabályozásokat támogatni kell és nem gáncsolni!
  2. Kapjuk meg a nekünk járó uniós forrásokat: településeink fejlesztésére, iskoláink és kórházaink korszerűsítésére, gazdáink és vállalkozóink támogatására.
  3. Az EU itthon segítsen munkahelyeket teremteni a fiataloknak, ne pedig arra ösztönözze őket, hogy külföldön keressék a megélhetést. 
  4. Támogatjuk az uniós minimálbér elvének alkalmazását itthon is. 
  5. Tagállami döntéshozatalt a migráció kezelésében! 
  6. Az ukrán gabona exportja helyett az erdélyi magyar gazdákat, a helyi termékeket támogassa az Unió! 
  7. Több támogatást a kis és középvállalkozásoknak fejlesztésekre, innovációra és munkahelyteremtésre! 
  8. Kevesebb bürokráciát! Ne legyen nehezebb a támogatások lehívása, mint a valódi értékteremtés. 
  9. Méltányos legyen a zöld átállás, ne a gazdákat terhelje! Az Unió az ambiciózus éghajlatvédelmi céljait egyeztesse össze a tagállamok gazdasági lehetőségeivel és társadalmi tűrőképességével. 
  10. Ne védje jobban az EU a medvét, mint a saját állampolgárait! Brüsszelnek meg kell szüntetnie a barnamedve szigorúan védett státuszát. 
  11. Erősebb fellépést a szélsőségesek ellen!
  12. Olyan Európát akarunk, amelynek súlya van a világban, gazdaságilag versenyképes marad. Az EU-nak képesnek kell lennie arra, hogy megvédje határait és polgárait. 

Június 9-én mi is beleszólhatunk abba, hogy jó irányba változzon az Unió. Azért kell elmennünk szavazni, hogy a magyarok – itthon, Erdélyben, a Kárpát-medencében és Európában – nyertesei, ne vesztesei legyenek a 2024-es év nagy változásainak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában