TIFF

2023.09.28. 17:00

Három napig a filmé lesz a főszerep Nagyváradon

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

Szabadtéri filmvetítésekkel, filmkoncertekkel, gyermekeknek szóló vetítésekkel és természetesen új és klasszikus alkotásokkal érkezik Nagyváradra immár hatodik alkalommal a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) szeptember 29. és október 1. között. Már rögtön az első nap magyar filmmel indul a vetítések sorozata. Pénteken 17 órától Szikora János Hadik (2023) című filmjét vetítik le a színház épületében. François Ozon Bűnös vagyok című alkotása nyitja meg hivatalosan a fesztivált este 20 órától szintén a színházban, ezt pedig egy fogadás előzi meg ugyanitt 19 órától. A filharmónia épületében 17.30 órától vetítik A bálna című amerikai filmet (r. Darren Aronofsky). Ugyanitt 20.30 órától A Rajna kincse (r. Fatih Akin) című alkotást lehet megnézni. A neológ zsinagógában szintén 20.30 órától lehet megtekinteni Janovics Jenő Az utolsó éjszaka némafilm-klasszikust élőzene kísérettel. Ugyanebben az időpontban szabadtéri vetítés is kezdődik a Szent László-téren, a Kihajolni veszélyes (r. Nae Caranfil) című román filmet nézhetik meg az érdeklődők.
Idén is több helyszínen lesznek majd a vetítések: a színházban, a filharmóniában és a Transilvania stúdióban, illetve a neológ zsinagógában a filmkoncertek (filmvetítések élő zenei kísérettel), a Szent László téren pedig az ingyenes filmvetítések zajlanak majd. A nagyváradi várban a gyermekeknek szóló műhelyfoglalkozásokat szervezik meg. A fesztivál mindhárom napján lesz tehát egy-egy ingyenes vetítés a főtéren (pénteken a Kihajolni veszélyes – r. Nae Caranfil, szombaton Az álom – r. Cătălin Saizescu és vasárnap egy igazi klasszikus, a Casablanca – r. Michael Curtis), valamint egy-egy filmkoncert a zsinagógában, amelyek alkalmával a Wingman Jazz Trio, Danaga és a Volekh Quartet szolgáltatja majd az élő zenei aláfestést.
Egy újdonságot is tartogat az idei TIFF, mégpedig egy szombat esti partit, amelyen Sorin Lupașcu, a 80-as évek egyik legismertebb lemezlovasa fogja szolgáltatni a zenét. A róla készült Playback című dokumentumfilmet, szintén szombaton 21 órától vetítik a Transilvania teremben. A parti egyik különlegessége, hogy a tervek szerint az évek óta zárva tartó egykori Royal kávéházban (Butoiul de Aur) tartanák, amit csupán egy napra, erre az alkalomra nyitnának meg.

Magyar filmek a TIFF-en
A több mint harminc filmet felsorakoztató kínálat között több magyar alkotás is szerepel.  A már említett két filmen kívül szombaton 13 órától Fazakas Szabolcs Legendárium animációs filmjét nézhetik meg a kisebbek magyar szinkronnal a Transilvania teremben. Ugyanitt 18.30 órától Erőss Zsolt hegymászóról, illetve feleségéről szóló Magasságok és mélységek című filmjét (r. Csoma Sándor) vetítik. Szintén szombaton este 19 órától a színházban a román-magyar koprodukcióban készült Libertate ‘89 – Nagyszeben filmet nézhetik meg. Vasárnap két magyar alkotást vetítenek az érdeklődőknek: 13 órától a filharmóniában Bernáth Szilárd első nagyjátékfilmjét, a Larry című alkotást, míg 15 órától a színházban Szakonyi Noémi Veronika bemutatkozó nagyjátékfilmjét, a Hat hét című alkotást, ami a nyílt örökbefogadást mutatja be, szokatlan szemszögből.
A TIFF szombati és vasárnapi részletes programját, valamint további tudnivalókat a fesztivál honlapján, valamint az AperiTIFF elnevezésű, kétnyelvű (román–magyar) programfüzetben lehet nyomon követni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában