Ünnepség

2020.08.11. 11:40

Augusztus huszadikán is együtt, Nagyváradon

A negyedik éve szerveznek idén az Erdélyi Magyar Néppárt és civil szervezetek összefogásával ünnepséget Nagyvárad főterén Szent István napján, augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából.

Forrás: denagy.hu

Fontos eredmény, hogy városunkban immár komoly hagyománya alakult ki a magyar államiság megünneplésének, és ezt a hagyományt a járványhelyzet ellenére sem kívánjuk megszakítani. A tervek szerint, amennyiben azt a járványhelyzet lehetővé teszi, idén is sor kerül tehát az ünnepségre, mégpedig a hagyományoknak megfelelően.

Az ünnep részeként, de különálló szervezésben, Thurzó Zoltán zongoraművész szabadtéri koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők 16.30-tól 17.30-ig az újvárosi református templom udvarán, amit istentisztelet követ majd. A hagyományos kenyérszentelő ünnepségre 19 órai kezdéssel kerül sor, és előreláthatólag 20.30-ig tart majd. Ekkor a Magyarok kenyere-program során a megyében összegyűjtött búzából készült, a történelmi magyar egyházak képviselői által megáldott kenyerekből részesülhetnek az ünneplő nagyváradiak. Ez egyben a magyarországi Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gondozásában működő, Bihar megyében az Érmelléki Gazdák Egyesülete által szervezett Magyarok Kenyere-program partiumi, nagyváradi záróeseménye is. Ez után pedig, az este fénypontjaként, és az ünnep alkalomhoz illő zárásaként történelmi eseményre is sor kerül a Szent László téren.

Első alkalommal lesz ugyanis látható Nagyvárad főterén a kommunista diktatúra éveiben, Romániában betiltott korszakos rockoperánk, a Szörényi Levente dalszerzésével és Bródy János szövegeivel 1983-ban bemutatott István, a királynak eredeti felvétele, melynek vetítési jogát a szervezők megvásárolták. A részvétel mind a koncerten, mind pedig a vetítésen ingyenes lesz, ugyanakkor a vetítés esetében a járványügyi szabályok miatt csupán korlátozott számú ülőhely áll rendelkezésre. A helyfoglalás menetével kapcsolatban egy későbbi időpontban tájékoztatjuk az érdeklődőket.

A szervezők, vagyis az Erdélyi Magyar Néppárt, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a Szent László Egyesület és a Magyar Polgári Egyesület a szigorú egészségügyi szabályok engedte létszámig terjedően valamennyi érdeklődőt szeretettel vár.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában