Támogatás

2020.05.08. 16:34

Több mint hárommillió euró a váradi kórházaknak

A Nagyváradi Helyi Tanács 3,3 millió eurót szavazott meg a nagyváradi városi, illetve a megyei kórháznak, hogy az intenzív osztályokat újabb berendezésekkel szereljék fel.

Pap István

Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere a pénteki tanácsülést követő videóüzenetben elmondta, hogy járványvédelmi szempontból stabil a helyzet megyénkben, a karanténba helyezettek száma drasztikusan csökkent, hiszen márciusban még 1800 ember volt intézményes elkülönítésben, ma viszont már csak 250–300 személy van vesztegzár alá helyezve, és ez a következő időszakban nem fog jelentősen változni. Csökkent a hazatérő Bihar megyei illetőségű polgárok száma is: míg korábban naponta több száz bihari polgár tért vissza, addig mára 25–30 itteni lakos lépi át a határt, ami szintén azt jelenti, hogy jelentősen csökkent a fertőzés behurcolásának a veszélye. A három PCR tesztgép üzembe helyezésével nőtt a város tesztelési kapacitása, hangsúlyozta az elöljáró, kiemelve azt, hogy elsőként a járványvédelmi szempontból indokolt teszteléseket végzik el, de prioritást élveznek a kórházban dolgozók is. Ugyanakkor kiterjesztették a tesztelést azokra a nagyvállalatokra is, amelyek sok embert foglalkoztatnak, és amelyek tevékenysége a járványidőszakban sem állt le.

Pénz a kórházaknak

A polgármester bejelentette, hogy a helyi tanácsi ülésen elfogadtak két határozat-tervezetet, melyek értelmében a nagyváradi városi, illetve a megyei kórház összesen 3,3 millió eurót kap arra, hogy az intenzív osztályaikra berendezéseket szerezzenek be. Az összeg fele a Dr. Gavril Curteanu Városi Kórházhoz, a másik fele pedig a megyei kórházhoz kerül, és a jövő héten már ki is írják a közbeszerzési eljárást többek között lélegeztető gépek, minitorok, adagolók vásárlására, az intenzív osztályok vezetői és a többi orvoskolléga által jelzett igényeknek megfelelően. Miután megérkeznek a berendezések és eszközök, ezeket a két kórház intenzív osztályára és a megyei kórház sürgősségi osztályára viszik. Bolojan jelezte: amennyiben lesz rá mód, akkor ezekre a beszerzésekre teljes mértékben vagy legalább részben uniós finanszírozást fog kérni a város. A polgármester bejelentette azt is, hogy a jövő héttől megnyitják a városházán és az önkormányzat alárendeltségébe tartozó hivataloknál és intézményeknél az ügyfélszolgálatot. Felhívta a figyelmet arra, hogy a védőmaszk viselete és a távolságtartás kötelező lesz, ugyanakkor az épületekbe való belépéskor mindenkinek megmérik a lázát. A polgármester reményei szerint június elejére minden intézmény működése visszaáll a normális kerékvágásba, persze a járványvédelmi előírások betartása mellett.

Kedvező adatok

A továbbiakban dr. Gheorghe Carp, a Bihar megyei kórházak koordinátora vette át a szót, aki a járvány terjedésére vonatkozó adatokat ismertette először. Mint mondta, a megyében 481 fertőzött van. Ez a nagy szám annak tudható be, emelte ki, hogy az országban talán egyedül Bihar megyében tesztelik a karanténban lévőket is. A városi kórházban 136 pácienst kezelnek, az intenzív osztályon három, a Ceres Hotelben pedig 87 fertőzött van jelenleg, karanténban tartózkodik 272 ember.

PCR

A három PCR berendezésnek köszönhetően tesztelni tudják a megyei kórházba beutalt összes beteget, a váradi kórházak dolgozóit és az önkormányzati fenntartású idősotthonok lakóit, folytatta Carp, hozzátéve, hogy a jövő héttől valószínűleg sort kerítenek az egyházi fenntartású idősotthonokban élők tesztelésére is.

Elmondta továbbá, hogy ettől a héttől a nagyvállalatok kérésére ezekben a gyárakban is elvégzik a teszteket. Bejelentette, hogy egy nagy gyár dolgozóit már le is tesztelték, és az eddig megérkezett eredmények mindegyike negatív volt. Amennyiben fertőzésgócot észlelnek, azonnal letesztelik a vállalatok dolgozóit. Kijelentette, hogy az elmúlt időszakban nem a városból, hanem a megye más településeiről érkeztek fertőzöttek a városi kórházba, ezért az elkövetkező időszakban a megyében is több tesztelést végeznek majd, hogy idejekorán felleljék az esetleges fertőzési gócokat. Elárulta azt is, hogy az elmúlt időszakban nagyon sokan keresték meg az önkormányzatot azzal a problémával, hogy halaszthatatlan ügyek miatt – külföldi kórházi kezelés, hozzátartozó halála stb. – külföldre kellene utazniuk, de csak azokat engedik be ezekbe az országokba, akiknek maximum négy napos PCR tesztjük van, tehát bizonyítottan nem fertőzöttek. Carp bejelentette, hogy Nagyváradon letesztelik azokat a személyeket is, akik igazolni tudják azt, hogy halaszthatatlan ügy miatt külföldre kell utazzanak, ebben a tevékenységben a kórház a megyei prefektúra támogatására számít. Ennek a tesztelésnek a módszertanát hétfőn függesztik ki a város és a megyei kórház honlapján. Végezetül Carp elmondta, hogy mindenki tartsa be az érvényben lévő előírásokat, mert „ne higgye senki azt, hogy a járvány véget ért!”

A borítóképen: Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere és

dr. Gheorghe Carp, a Bihar megyei kórházak koordinátora

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában