Hogyan tovább?

2020.05.12. 15:31

Ismét bizonytalannak tűnik a Körös-parti virágüzlet sorsa

Nagy összefogásról tanúskodtak a közösségi média felhasználói, amikor a Marossy Anna sétányon lévő virágoskertet jelenleg gondozó N. József Attila arról számolt be, hogy megszüntették a hely bérleti szerződését. A kérdés csak az, hogy elég lesz-e az összefogás a fennmaradásához?

Pikó Stefánia

Köztudott, hogy a Garasos híd melletti virágüzlet és a tulajdonosa által karbantartott terület sorsa egy ideje bizonytalanná vált, a helyet fenntartó család ugyanis nemrégiben elköltözött az országból, még a szükségállapot bevezetése előtt. Ekkor felmerült a kérdés, ki fogja a továbbiakban gondját viselni a sokak által kedvelt helynek. Új tulajdonosa egyelőre nincs, de a virágokat a mai napig van, ki gondozza. N. József Attila, a család közeli barátja már többször nyilatkozott lapunknak. Vasárnap délelőtt a több ezer követővel rendelkező Florius Art Facebook-oldalán megjelent bejegyzésében szomorú hírt közölt: a városháza e-mailben jelezte, hogy a hely bérleti szerződését megszüntették. Az, hogy ezt miért tették, a bejegyzésből nem derült ki, illetve az is eléggé homályos maradt, hogy ez mit jelent pontosan a jövőre nézve.

A bejegyzés szerzője hozzátette, a család folyamatos nehézségekbe ütközött, amelyhez a városháza nemtörődömsége is hozzájárult, amely látszólag nem értékelte a kreatív és innovatív tevékenységet, amit itt folytattak, mindez pedig ahhoz vezetett, hogy megelégelték a küzdelmet, és itthagyták az üzletet, illetve az ehhez tartozó területet, a pavilont és a zongorát. A napokban N. József Attilának sikerült kifizetnie azt a kilencezer lejes tartozást, ami hátramaradt, a polgármesteri hivatal részéről pedig, két óra múlva, az a reakció érkezett, hogy ezennel meg is szüntetik a bérleti szerződést. „Ezennel bizonytalanná vált a kert és a zongora helyzete. Hozzáteszem, hogy mindezt önkéntes módon tettem, a barátság okán, amely köztem és Marius családja között van, de nem vagyok a Florius Art új tulajdonosa. A bejegyzéssel a nagyváradiak egyszerű támogatását kérem. Szeretnék, hogy megmaradjon a Marossy Anna sétányon kialakított virágoskert? Legyen zongora a parkban? Szóljanak hozzá igennel vagy nemmel” – fogalmazott. A felhívásra több mint kétezer hozzászólás érkezett, és nagyítóval sem lehetne nemleges kommentet találni.

Hogyan tovább?

Megkeresésünkre N. József Attila elmondta, mindent megtesz, amit csak tud, hogy ne veszítse el a helyet. A elkövetkezendőkben is szükség lesz a hely kedvelőinek a támogatására, számíthatunk egy petícióra. A virágüzletet korábban már megpróbálták átadni, de az érdeklődők eddig kizárólag profitorientáltak voltak, és ahogyan a megkérdezett is fogalmazott, „mind tudjuk, hogy ez a hely nem erről szól”. Az üzlet működése tehát jelen pillanatban a legbizonytalanabb, de a körülötte lévő kertet, amelybe rengeteg energiát, pénzt fektettek már, mindenképp szeretnék megmenteni. N. József Attila már egy neves egyesülettel is tárgyalt az ügyben. Megjegyezte, hogy Párizsban is történt hasonló konfliktus, amikor a városvezetés álláspontja ellenére, közösségi összefogással harcoltak egy hasonló kert megmentéséért.

A városháza álláspontja

A polgármesteri hivatal szóvivője, Anca Sas lapunknak elmondta, a bérleti szerződést azért szüntették meg, mert az elmaradások nem lettek idejében kifizetve, emellett azt a szerződésben szereplő feltételt sem teljesítette a cégtulajdonos, mely szerint a régi bódét új típusúra kell cserélni, mint amilyenek az újságárusok zöld házikói. Nagyon sajnálják a történteket, de ezeket a feltételeket idejében tudatták, szerepelt a szerződésben, és alá is lettek írva – fogalmazott. A szóvivő hozzátette, a lakosságnak nem kell aggódnia a park miatt, a városháza karban fogja tartani, ahogyan eddig is tette.

N. József Attila a délután folyamán részletesen beszámolt a hely múltjáról és jelenéről, elmondva, hogy május 16-áig kapott határidőt a bódé eltüntetésére, ha pedig ő nem teszi ezt meg, a városháza fogja. Minderről egy későbbi lapszámunkban olvashatnak, és a fejleményeket is figyelemmel követjük.

Borítókép: a Körös-parti virágüzlet és környéke

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában