Segélyhívó

2020.02.11. 15:10

Ma ünneplik az Európai 112-es Napot

Európa-szerte február 11-én ünneplik az Európai 112-es Napot. A 112-es egységes európai segélyhívó számot az EU minden tagállamában használják a készenléti szervek – rendőrség, mentők, tűzoltóság – díjmentes hívására. Az egységes európai segélyhívószám nem váltja fel a tagállami segélyhívószámokat, hanem ezekkel együtt áll a segítségre szorulók rendelkezésére. A tagállami telefonszámokkal ellentétben azonban a 112 az egyetlen olyan segélyhívószám, amelyet feltárcsázva az összes EU-tagországból el lehet érni a segélyszolgálatokat. A 112-es számot az Európai Unión kívül is használni lehet vészhelyzet esetén egyes országokban.

A hívást fogadó diszpécser értesíti a megfelelő szerveket a vészhelyzet esetén. A diszpécser-szolgálat felhívja a figyelmet arra, hogy a hívó fél elsősorban a vészhelyzetet ismertesse, a vészhelyzet helyét, a hívó fél helyzetét, majd a nevét. Amennyiben a hívás megszakad, tárcsázzák újra az 112-es segélyhívószámot és próbáljanak meg minden kérdésre érthetően válaszolni.

Fotó: ISU

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában