ERDON Országos hírek

2016.01.21. 11:47

„Szakértők” börtönben: népszerű

2013-ban kezdett „robbanásszerűen emelkedni” a börtönben írt könyvek száma. Tavaly már 340 ilyen mű született, a gyorsabb szabadulás céljából. A miniszter szerint ez mostanra „kicsúszott az ellenőrzés alól.

2013-ban kezdett „robbanásszerűen emelkedni” a börtönben írt könyvek száma. Tavaly már 340 ilyen mű született, a gyorsabb szabadulás céljából. A miniszter szerint ez mostanra „kicsúszott az ellenőrzés alól.

Ellenőrzéseket kezdett immár a miniszterelnök ellenőrző testülete is a börtönökben írt úgymond tudományos munkák miatt. Ez a testület újként csatlakozik a vizsgálatokba, és tegnap tudatta, hogy meg is kezdte a munkát az Országos Börtönigazgatóságnál (ANP). Az igazságügyi tárca közleményt is kiadott erről, amelyben jelzi: „Főleg 2014–2015-ben emelkedett meg az ilyen könyvek száma, és mivel ezekhez szükség van egy-egy egyetemi óraadó, vagy professzor ajánlására is, az ügy kivizsgálása túlmutat az igazságügyi tárca hatáskörén. Ezért a miniszterelnök ellenőrző testülete koordinálja az eljárást”.

Raluca Pruna igazságügy-miniszter egy hete tudatta, hogy javasolni fogja: a kormány sürgősségi rendelettel törölje el azt a lehetőséget, hogy minden egyes kiadott könyv után 30 nappal csökkenthető a fogva tartási idő. Ez a lehetőség amúgy 1969 óta szerepelt a törvényben, és mindig átvették, amikor a jogszabályt módosították, azaz továbbra is érvényben hagyták, a 2006-os és a 2013-as törvénymódosításokkor is. Pruna szerint 2013-ban kezdett „robbanásszerűen emelkedni” az ennek a cikkelynek az alapján írt könyvek száma. 2007–2010 között például évente csak egy ilyen mű született a romániai börtönökben, 2015-ben már 340. A miniszter szerint „az egész teljesen kicsúszott az ellenőrzés alól”.

Előzmények

Mint jeleztük, még a nagyváradi börtönben is születtek ilyen könyvek. Írt például ilyet Alin Horea Silaghi, az itteni munkaügyi hivatal egyik volt vezetője, aki korrupció miatt töltötte büntetését, legutóbb pedig Sebastian Secoşan, a fogyasztóvédelem volt helyi vezetője, aki szintén korrupció miatt került börtönbe.

Az ilyen ügyek annak kapcsán kerültek újra a figyelem középpontjába, hogy tíz napja bűnpártolás gyanújával hivatalból indított vizsgálatot a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) azoknak a börtönben írt dolgozatoknak és könyveknek az ügyében, amelyek alapján a korrupcióért rács mögé küldött elítéltek egy-egy hónappal lerövidíthetik büntetésüket. A DNA keddi bejelentését megelőzően nagy visszhangot keltett a román médiában a büntetés-végrehajtó intézetek országos igazgatóságának (ANP) összesítése, amelyből kiderült, hogy 188 elítélt – köztük több közismert korrupciós botrány jogerősen elítélt főszereplője – több mint 400 könyvet publikált az utóbbi két évben. A román törvények alapján korábban kérhetik feltételes szabadlábra helyezésüket azok az elítéltek, akik valamilyen munkát vállalnak: ez akár szellemi tevékenység – tudományos dolgozat publikálása – is lehet, amennyiben az elítélt előzetesen megszerzi egy egyetemi tanár ajánlólevelét. A DNA azt gyanítja, hogy a büntetés lerövidítését szolgáló művek egy részét valójában nem az elítéltek írták. A vádhatóság egyetemi tanárokat és könyvkiadókat gyanúsít azzal, hogy bűnpártolást követtek el, amikor az elítéltek plágiumgyanús, kétes tudományos értékű tudományos dolgozatainak megjelentetésében segédkeztek.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!