ERDON Országos hírek

2010.12.30. 16:51

Magyar állampolgárság: január 3-tól már igényelhető!

<p>Január 3 az első munkanap 2011-ben. Ekkortól lehet benyújtani a dossziékat azoknak, akik magyar állampolgárságot is szeretnének szerezni. Határidő nincs, az igénylésre január 3-tól bármikor sort lehet keríteni.</p>

Összesítjük olvasóink kedvéért azokat a tudnivalókat, amelyekről lapunkban már részletesen és sokszor írtunk a kettős állampolgárság kapcsán. Az apropó az, hogy január 3-tól fogadják a kérvényezők dossziéit Magyarország erre feljogosított hivatalai, képviseletei. Wetzel Tamás miniszteri biztos tudatta: a várhatóan nagyszámú kérelmek gyors elbírálása miatt pedig 170 embert vettek fel különböző szervezetekhez, akiknek természetesen a munkavégzéshez szükséges feltételeket is biztosítani kellett. Emellett az egyes külképviseletek bővítése is szükségessé vált. Ráadásul a gyors adattovábbítás és elbírálás érdekében a jelenlegi informatikai rendszereket is fejleszteni, illetve bővíteni kellett.

Kiknek szól?

Szinte mindenütt van érdeklődés a magyar állampolgárság iránt, amelynek igénylésére nincs határidő - január 3-tól kezdődően elvileg bármeddig kérvényezhető. Az első évben 250-400 ezer kérelmezővel számolnak. Az eljárással kapcsolatos tudnivalókról indított honlap felkeresése a legegyszerűbb módja a tájékozódásnak: www.allampolgarsag.gov.hu.

Itt megtalálható minden, a szükséges iratoktól a formanyomtatványokon át a kiegészítő információkig.

Magyar állampolgárságot azok az egykor magyar állampolgársággal rendelkező emberek vagy az ő leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1940 és 1945 között magyar állampolgársággal rendelkeztek, beszélnek magyarul, és nincs valamilyen kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok. Azok is kérhetik, akik csak valószínűsítik, hogy valamelyik felmenőjük magyar volt.

Csak pár papír kell

A kérvényezéshez formanyomtatványt kell kitölteni. Ehhez szükséges iratokat, dokumentumokat, így jellemzően a felmenők egykori magyar állampolgárságát igazoló okiratokat is csatolni kell. Ehhez bármilyen hivatalos vagy egyházi irat s elég lesz, amit annak idején a magyar állam adott ki - például anyakönyvi kivonat, keresztlevél, plébánosi igazolás, volt magyar katonakönyv, cselédkönyv, stb., stb. A román iratokat (pl. születési anyakönyvi kivonat) mindet le kell fordíttatni magyarra, de hitelesíttetni már nem kötelező, csak maga a hivatalos fordítás szükséges. A fordítások tekintetében minden hiteles fordítást elfogadnak, amit az adott országban hitelesnek tekintenek. Egy kézzel írt önéletrajzot és egy igazolványképet is csatolni kell, s ezzel kész is a dosszié.

Hogy hol lehet leadni?  Nos, a magyarországi településeken az anyakönyvvezetőknél (azaz az önkormányzatoknál), de választható a leadás helyszínéül Magyarország valamelyik külképviselete, vagy akár a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal igazgatóságai, amelyek a magyar megyeszékhelyeken vannak. A kérelem benyújtása előtt érdemes telefonon vagy személyesen időpontot egyeztetni azzal a hivatallal, ahol az iratokat be akarjuk nyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!