ERDON Országos hírek

2008.12.15. 13:44

Meddig élhet az új kormány?

<p>Fél évig, vagy egy évig maradhat meg a PSD-PD-L kormánykoalíció, vélik RMDSZ-es politikusok.</p>

Lakatos Péter képviselő a Romániában alakult új kormánykoalícióról az Erdély online-nak elmondta: „nem meglepő a PD-L és a PSD összetételű koalíció megalakulása, mert minden más esetben elhuzódhatott volna a kormányalakítás folyamata. Traian Băsescu csak a PD-L-nek akart kormányalakítási megbízást adni, és a koalíciós tárgyalásokra először az  RMDSZ-t kérte fel. Az RMDSZ Băsescu személyes felkérésének eleget téve igent mondott, de a PSD ellenállása miatt a szövetség nem tudott kormányra kerülni. Az RMDSZ-nek ellenzékben  meg kell tanulnia, hogy a média szimpátiájának maga mellé állításával kontrollálja  a kormányt, és számonkérje rajta az ígéreteket.

De megszavazzuk a minimálnyugdíj kérdésében, a turizmus, vagy az infrastruktúrafejlesztés érdekében megszülető javaslatokat és mindazokat az elképzeléseket, amelyek az RMDSZ programjában is megvannak” - szögezte le Lakatos, aki szerint a jövő évi EP-választások idején jelentkeznek majd az egyet nem értések a két párt között, mert akkor a PD-L-nek és a PSD-nek is külön doktrinát kell majd felmutatnia. Lakatos Péter hozzátette, hogy előbb-utóbb valamelyik párt ki fog lépni a kormányból, „és ahogy Băsescut ismerem, az a PSD lesz. ” Biró Rozália az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke mintegy fél évet ad ennek a kormánynak, mint mondta azért, mert a nagyjából egyenlő erőviszony a két párt között, a PSD-n belül látható a széthúzás, valamint  Traian Băsescu azon törekvése, hogy minden ellenfelét „szétszedje”, azt valószínűsíti,  hogy hosszú távon nem lesz működőképes ez a kabinet.

Pap István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!