ERDON Helyi sport hírek

2011.04.06. 17:19

Királyi címre tőr a „gólvágó”

<p>Legutóbbi két góljával 2–0-ra nyert Jászvásárban a Nagyváradi Bihar FC, s ezzel vezeti a labdarúgó II. Liga 2. csoportjának táblázatát. Adrian Mărkuş, merthogy róla van szó, a váradi együttes gólkirályi címének várományosa…</p>

A Nagyváradi Bihar FC aktuális gólvágója (a 2. csoportban 12 találattal a második a ranglistán), Adrian Mărcuşe héten vasárnap ünnepli 19. születésnapját. Szombaton góljaival és csapata – Râmnicu Vâlcea elleni – győzelmével szeretné magát megajándékozni…

Nyolc éves korában Oravicabányán (Oraviţa) kezdte pályafutását Gheorghe Chirilăedző irányítása alatt. Öt évvel később a Liberty utánpótlásnevelő központjához igazolt, s már16 évesen – az Aradi ACU ellen – bemutatkozott a másodosztályban szereplő felnőtt csapatban. A Bihar FC tavaly igazolta le a tehetséges csatárt, s azóta kihagyhatatlan a piros-kékek kezdő tizenegyéből. Szintén alapembere az idei, hazai rendezésű kontinensviadalra készülő román korosztályos (U19) válogatottnak, amelynek mezét 11 alkalommal öltötte magára, és 12-szer volt eredményes.

A grundról Szalontára

Hogyan kezdődött…?

A tömbház előtt rúgkapáltuk a labdát, nagytatám szerint nem is rosszul, s ő vitt el az oravicabányi együttes edzéseire.

Mi vonzot a sportághoz?

Az, hogy csapatjáték, de leginkább a labda, amellyel naphoszat el tudtam játszadozni.

Melyik volt a kedvelt posztod?

Miután nagyon szerettem gólt rúgni, azt hiszem nem kell bővebben kifejtenem…

Hogyan kerültél a Libertyhez?

Egy válogató alkalmával kaptam 15 perc bizonyítási lehetőséget, amit egy gól és egy gólpasz révén ki is használtam. Ennyi meg is győzte első edzőmet, Duka Miklóst, akinél állandó csapattag lettem. Tizenöt éves koromban átkerültem Gheorghe Ghiţkorosztályos együttesébe, s ahogy cseperedtem, s a sikerek sem maradtak el, egyre inkább, mint profi pályafutásként gondoltam a futballra, mintsem egyszerű játékra.

Ifiből a felnőtt csapatba! Igen rövid volt az átmenet…

A Liberty akkori trénere, Selymes Tibor figyelt fel rám, s ő eröltette a játékomat a felnőtt együttesnél. Az első idényben még keveset foglalkoztattak, ugyanis az ifjúsági együttessel esélyünk volt a bajnoki cím elhódítására, mely célt végül meg is valósítottuk. Következett az aradi korszak, amikor a Liberty ifi alakulatából többen is a harmadosztályú ACU-hoz kerültünk kölcsönbe, s az év végén feljutottunk a másodosztályba. Innen pedig már egyenes út vezetett a Bihar FC-hez, amellyel rendkívül jó tavaszi idényt produkálunk.

Esély a feljutásra

Ennyire fiatal emberhez, mint te túlságosan komolynak tűnsz…

Csak az edzéseken és a mérkőzéseken. Ilyenkor beleadok anyait-apait, sokszor nem látok mást csak a labdát és az ellenfél kapuját, s nem marad időm a viccelődésre. Pontosan emlékszem az első, másodosztályban szerzett gólomra, amelyet a Torda ellen lőttem. Csodálatos érzés volt, azóta minden találat után átélem azokat a pillanatokat.

Gondoltad, hogy te leszel a csapat gólfelelőse?

Persze, hogy nem. Az már más lapra tartozik, hogy törekedtem erre, s megtiszteltetés számomra, hogy góljaimmal és gólpasszaimmal sorozatban nyerjük a mérkőzéseinket. Sajnos voltak már gyenge periódusaim is, de hát melyik labdarúgó nem kerül olykor hullámvölgybe? Idén tavaszra nagyon összekovácsolódott a csapat, s ezt tükrözik az eredményeink is, de óva intettek bennünket: egyik ellenfelünket sem szabad fél vállról vennünk, különben olyan meccset is elveszíthetünk, amely amúgy sétagalopp lenne.

Már elhiszitek, hogy van esélyetek az első osztályba jutni?

Nagyon messze még a bajnoki vég, sok csata vár még ránk ahhoz, hogy megnyerjük a háborút. Hogy katonai szóval éljek, fiatal, tehetséges katonák és tisztek alkotják az ezredünket, amelyet nem csak biztos kézzel vezet a nagy stratéga hírében álló hadvezérünk, de el is tudja hitetni, hogy képesek vagyunk meghódítani a csúcsot, s feljutni az első osztályba. Ennek tudható be, hogy legutóbbi három mérkőzésünkön idegenben győztük le a feljutásra szintén aspiráló vetélytársainkat.

Mit vársz a jövőtől? Szerinted mire lesz képes a Bihar FC az elkövetkező egy évben?

A klubcsapatom mellett szeretnék helyt állni a korosztályos válogatottban, hiszen idén Európa-bajnokság lesz, s ez egy nagy esély számunkra. Csodálatos idényt tudnék magam mögött, ha a Bihar FC feljutna az élvonalba, míg a válogatott maradandót alkotna a kontinenviadalon! Úgy vélem, hogy a nem is olyan távoli jövőben a váradi együttes még igen magas helyen fog hallatni magáról…

NÉVJEGY

Adrian Mărkuş

Született: 1992., április 10., Oţelu Roşu (Krassószörény)

Csapatai:Oravicabányai Minerul, Nagyszalontai Liberty, Aradi ACU, Nagyváradi Bihar FC.

Hobby: mozi

Kedvenc film: Spartacus

Kedvenc színész: Kirk Douglas

Kedvenc labdarúgó: Didier Drogba (Chelsea)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!