ERDON Helyi hírek

2018.02.12. 13:49

Népzene szólt a sportteremben

A Hagyományok Háza közreműködésével a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai, Pál István "Szalonna" és társai léptek fel Kodály népzenéjével a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum sporttermében 2018. február 12-én, hétfőn.

A Hagyományok Háza közreműködésével a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai, Pál István "Szalonna" és társai léptek fel Kodály népzenéjével a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum sporttermében 2018. február 12-én, hétfőn.

A várad-olaszi Szentlélek kiáradása-plébánia (a Barátok temploma) egyháztanácsa által február 3-án szervezett VI. Katolikus Jótékonysági Bál utórendezvényeként volt meghirdetve a Magyar Állami Nép Együttes muzsikusainak, vagyis Pál István „Szalonna” és bandájának két fellépése (előbb a kisebb gyerekeknek, majd a nagyobb diákoknak és szüleinek) a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum sporttermében, ugyanis a karitatív esemény egyik célkitűzése a gyűjtés volt a tanintézmény renoválásának támogatása, illetve a könyvtárállományának bővítése érdekében. Mi az első, délben kezdődött leckekoncerten voltunk jelen, és nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a gyerkőcök nagyon élvezték, többen közülük együtt énekeltek a vendégekkel, vagy ütötték a kis kezeikkel a ritmust. Akik tudták, nagy lelkesedéssel válaszoltak Szalonna arra vonatkozó kérdéseire is, hogy egy-egy, kevésbé ismert és megmutatott hangszer micsoda, például tárogató, ütőgardon, cimbalom vagy éppen magyarduda.

A koncert Kodály Zoltán szellemiségéből inspirált zenei barangolás volt téren és időn át, amely magában hordozta múltunk hagyatékát és jövőnk megmaradásának zálogát, megszólaltatva a Kárpát-medence különböző tájegységeinek zenéit, azok virtuóz hangszerjátékát, a néha szívet szorító, máskor felemelő, örömteli népdalait. Zeneszerzőnk olyan műveinek forrásai voltak hallhatóak, melyek sok ember fülében ismerősen csenghetnek: a Csíkból, a Székely fonó táncos pillanataitól a kállai kettősön át eljutva egészen a felvidéki Galántai táncokig, s e földrajzilag egymástól távol eső vidékek zenéit népdalaink – mint égre feszített szivárvány – kapcsolták egybe, a kodályi életmű emlékezeteként.

Turnéállomás

- Nagy öröm számunkra, hogy alig több mint egy héttel a bál után e rangos eseménynek ad helyet Nagyvárad, illetve a Szent László Líceum. Tavaly vetődött fel az az ötlet, hogy iskolásainkkal egy kicsit jobban megismertessék Pál Istvánnék Kodályt és zenéjét, elhozzák játékos formában, hogy gyermekeink őseink kultúráját magukba szívják, s ezáltal is orientáljuk őket. Bízzunk abban, hogy rendezvényünkkel elindítottunk egy folyamatot, mely arra készteti a diákjainkat is, hogy szeressék, élvezzék ezt a zenei stílust, kultúrát, és hálásak vagyunk a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusainak, hogy eljöttek- válaszolta érdeklődésünkre Kiss Géza szervező, a szülőbizottság elnöke.

Pál István „Szalonna” azt nyilatkozta az erdon.ro-nak: a Magyar Állami Népi Együttessel jónéhányszor felléptek már Váradon, de általában színházi körülmények közt, ezért mindig vágyott arra, hogy eljuttassák ezt a fajta muzsikát a gyerekekhez is, más körben, interaktív módon. 2017-ben a Kodály-év részeként az Emberi Erőforrások Minisztériumánál pályáztak egy Kárpát-medencei turnéra, és vették fel a kapcsolatot Kiss Gézával, akivel már zenéltek együtt, illetve hát a Kiss Music Banddel. A turnénak ez volt a nyitóhelyszíne, következik Kolozsvár, Marosvásárhely, Beregszász és Kassa, és legalább 3-4000 gyermeket akarnak megszólítani, akik a tapasztalat szerint fogékonynak, érdeklődőnek bizonyulnak. „Fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy ez egy élő kultúra, a miénk, érdemes tehát beleszeretni, táncolni, muzsikálni.”- fogalmazott.

Konrád Katalin igazgatónő azt mondta: a példakép kijelölés szempontjából nagyon fontos a gyerekek számára, hogy élőben lássanak értékteremtő művészeket, akiktől megtanulhatják, hogy a kultúránkat ápolni, őrizni és továbbörökíteni kell.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!