ERDON Helyi hírek

2017.11.28. 11:57

Adóemelés megszavazva

A nagyváradi helyi tanács RMDSZ- és PSD-frakciójának tiltakozása ellenére a testület tegnapi rendes ülésén megszavazta a jövő évi helyi adókra és illetékekre vonatkozó határozattervezetet.

A nagyváradi helyi tanács RMDSZ- és PSD-frakciójának tiltakozása ellenére a testület tegnapi rendes ülésén megszavazta a jövő évi helyi adókra és illetékekre vonatkozó határozattervezetet.Mint arról már hírt adtunk, a nagyváradi városvezetés a kormány adóügyi reformjára hivatkozva jelentős mértékben, húsz százalékkal emelni akarta a jövő évi helyi adókat és illetékeket, és az erről szóló határozattervezetet elő is terjesztette a tegnapi tanácsülésre. Kirei Melinda RMDSZ-es helyi tanácsos már az ülés elején a tervezet levételét kérte a napirendről, majd mikor ez nem történt meg, a napirendi pont vitáján kifejtette: semmi sem indokolja a nagy sietséget, elvégre a parlamentben még módosulhat a sürgősségi kormányrendelet, ugyanakkor nem is akkora a város pénzügyi vesztesége, mint ahogy azt a városvezetés állítja, hiszen a városvezetés nem vette figyelembe azt, hogy jövőre 1400-ról 1900 lejre emelkedik a minimálbér, tehát a jövedelemadókból mintegy 6,2 millió lejjel több pénz fog befolyni a város kasszájába, mint amennyivel a városvezetés számol. Ugyanakkor azt sem látja kellően megalapozottnak, hogy a kieső bevételeket feltétlenül a lakosságtól kellene behajtani. Florin Birta alpolgármester válaszában Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét idézte, aki elismerte, hogy a jövedelemadó csökkentése komoly bevételkieséseket jelent az önkormányzatoknak, és emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ módosító javaslatokat fogalmazott meg a vitatott kormányrendelet kapcsán. A tervezetet végül a liberális frakció szavazataival, az RMDSZ és a PSD ellenszavazatai mellett fogadta el a helyi tanács.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!