ERDON Helyi hírek

2017.10.13. 00:26

Kiállítás lesz ’56-ról a várban

A nagyváradi Tanoda Egyesület és a székesfehérvári Honvédség és Társadalom Baráti Kör szervezésében október 19-én, csütörtökön 17 órától „56-ról nyílik kiállítás a vár civil házában.

A nagyváradi Tanoda Egyesület és a székesfehérvári Honvédség és Társadalom Baráti Kör szervezésében október 19-én, csütörtökön 17 órától „56-ról nyílik kiállítás a vár civil házában.A nagyváradi Tanoda Egyesület és a székesfehérvári Honvédség és Társadalom Baráti Kör közti együttműködés többéves múltra tekint vissza. Ahogy telik-múlik az idő, egyre inkább erőteljesebbé válik ez a kapocs, magyarságtörténeti kiállításoktól kezdve egészen közös kirándulásokig terjed a skála. A partnerség egy újabb állomásához érkezik október 19-én, csütörtökön, amikor 17 órától a vár I épületében (a főbejárattól jobbra) az ’56 – A mi forradalmunk, amely megrengette a világot című tárlat megnyitására kerül sor.

A Kecse Gabriella alapította Tanoda Egyesület meghívására dr. Görög István, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári tagozatának az alelnöke fogja elhozni és bemutatni a kiállítás anyagát. Ez Székely Kornél grafikusművész ünnepi munkáiból tevődik össze, 16 roll-up pannó, összesen 14 méteres felületen nagyon látványos és igényes kidolgozással eleveníti fel az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eseményeit több mint 60 év távlatából.

Visszakúszott

Az ünnepségen jelen lesz még Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke is, illetve Molnár Júlia színművésznő, a Szigligeti Társulat tagja, aki egy verssel fog kedveskedni az érdeklődőknek. Az ingyenes kiállítás november 5-ig lehet majd megtekinteni egyeztetés alapján, tehát a tényleges forradalom utolsó napjáig. A rendezvényt támogatja a Magyar Nemzeti Kereskedőház váradi irodája.

„Nem tehettem mást, mint visszakúsztam a forradalom idejére, hétéves koromba. Az emlék és hangfoszlányok színekké, formákká és eseményekké alakultak. A hézagokat, a forradalmat megélő és megharcoló, a megtorlást évtizedes börtönnel elszenvedő forradalmárok, valamint nagyapám akkori csendes, megnyugtató szavaival egészítettem ki” – nyilatkozta valamikor a művész.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!