ERDON Helyi hírek

2017.05.16. 16:34

Diáklányok verték meg kolléganőjüket

Három nagyváradi, kilencedikes diáklányt azzal gyanúsít a rendőrség, hogy megverték egy kolléganőjüket. Egy interneten cirkuláló filmnek köszönhetően derült fény az esetre.

Három nagyváradi, kilencedikes diáklányt azzal gyanúsít a rendőrség, hogy megverték egy kolléganőjüket. Egy interneten cirkuláló filmnek köszönhetően derült fény az esetre.

A filmen látszik, ahogy a diáklányok azzal vádolnak egy másik lányt, hogy szidalmazta egyiküket. „Én nem mondtam rólad semmi rosszat, Flavia!” – válaszol amaz, de ezzel nem győzi meg őket, úgyhogy az, " target="_blank">akit Flaviának nevezett, lefogja, két másik lány pedig rugdosni kezdi az áldozatot, majd Flavia ököllel üti, később mások rászólnak, hogy fejezze be, s az áldozatot felsegítik a földről.

A rendőrség néhány óra alatt azonosította a diáklányokat, mint kiderült, mindannyian a Mihai Viteazul kollégium kilencedik osztályos tanulói (párhuzamos osztályokba járnak) és mindez valószínűleg hétfőn történt, egyelőre nem világos, hogy a tanítási idő alatt, vagy sem. Információink szerint az a diáklány, akit az áldozat Flaviának nevez, nem először cselekszik erőszakosan.

Nem zárhatják ki

Amint Claudiu Damian tanfelügyelőségi szóvivőtől megtudtuk, jelenleg egy belső ankét zajlik a tanintézetben, később összeül az osztálytanács, s eldönti, milyen intézkedéseket javasol majd az osztályfőnöknek. Az érvényes jogszabályok szerint javasolhatják a magaviseleti jegy levonását és az is lehetséges, hogy a verekedős diáklányokat ideiglenesen, fegyelmezési céllal más osztályba írassák. A kizárás az iskolából nem lehetséges, mondta a szóvivő, mivel a lányok kilencedikesek és tizedik osztályig kötelező az oktatás.

A tanintézet kamerái által rögzített felvételeket is meg fogják vizsgálni, hogy kiderüljön, pontosan mikor történt mindez. Amint az interneten cirkuláló filmből is kiderül, az agresszióra nem az iskola területén került sor, a diákoknak pedig a tanítás ideje alatt nem szabad elhagyniuk a tanintézetet. Ha mégis megtették, akkor az iskola személyzetét is felelősségre vonják majd.

Ezzel párhuzamosan a rendőrség összeállította a bűnügyi dossziét és átadta a nagyváradi ügyészségnek, mely folytatja a vizsgálatokat, hogy pontosan megállapítsák az ügy körülményeit. Valószínű, hogy a történteket a testi épség, egészség ellen elkövetett bűncselekményeken belül az „ütések és egyéb erőszakos cselekmények” kategóriájába sorolják, amiért – az eset súlyosságától függően – három hónaptól két évig terjedő szabadságvesztést, vagy pénzbírságot állapíthatnak meg.

Állásfoglalás

A szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben a Bihar Megyei Diákok Tanácsa elítélendőnek és sajnálatosnak tartja az esetet. Megjegyzik azt is, hogy mivel az iskola területén kívül történt a bántalmazás, a megyei tanfelügyelőségnek, de az adott líceumnak, amelyiknek diákjai az elkövetők, sem áll módjában megbüntetni a diáklányokat. Felkérik a kompetens hatóságot, ebben az esetben a Bihar Megyei Rendőr-felügyelőséget, hogy az érvényben levő büntetőtörvény, illetve a polgári törvényhozás értelmében járjanak el. A büntetőjogi szankció a diáklányok iskolából való kirúgását eredményezi. „Lesújtó, hogy a diákok körében ilyesmi történik. Ebben megmutatkozik az oktatási rendszer hiányossága, amelyik nem fordít kellő megelőző módszereket a fiatalok körében jelentkező agresszió leküzdésére. Meggyőződésünk, hogy ez az eset nem egyedülálló, és hogy hasonló verekedések egyre gyakrabban történnek, elsősorban ott, ahol hiányos a nevelés. Elszomorító az is, hogy először ilyen eseteknek kell megtörténniük ahhoz, hogy tudatosítsuk társadalmunk valós problémáit” – nyilatkozta Maghiar Titus, a Bihar Megyei Diákok Tanácsának elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!