ERDON Helyi hírek

2016.10.13. 11:48

Nagyvárad híres szülötteiről emlékezne meg

Október 13-án az RMDSZ székházában sajtótájékoztatót tartott Kecse Gabriella nagyváradi önkormányzati képviselő. Különböző eseményekről beszélt, melyeket fontosnak tart közösségi szempontból.

Október 13-án az RMDSZ székházában sajtótájékoztatót tartott Kecse Gabriella nagyváradi önkormányzati képviselő. Különböző eseményekről beszélt, melyeket fontosnak tart közösségi szempontból.

Csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján Kecse Gabriella városi önkormányzati képviselő, az RMDSZ váradi szervezetének főtitkára arról számolt be: mivel közeleg a december 11-i parlamenti választás, ebben a témában több találkozón is részt vett a körzeti elnökökkel. Bár sok a probléma, és a lelkesedés sem a régi, azért azt tapasztalta, hogy létezik még egy kemény mag, akikre lehet számítani, például ha önkéntes munkáról van szó. Hangsúlyozta: a következő választás után hosszú ideig nem lesz szavazás Romániában, ezért ez akár sorsdöntő is lehet. Ebből kiindulva lépni kell, a tetteknek jött el az ideje, nem szabad siránkozni, vagy azoknak hinni, akik „csak kesergésből vannak összerakva”. Előre kell gondolkodni, mert még belegondolni is szörnyű, mi történne akkor, ha a városi képviselő-testülethez hasonlóan országos szinten is kétharmadhoz jutna egy vezető párt. Önkényuralom lenne szerinte, hiszen Váradon is nyilvánvaló, hogy aki monopolhelyzetbe jutott, az nagyképű, és el van szállva önmagától.

Arról is beszámolt: folytatni akarják az aláírásgyűjtést a Kert utcai házak lerombolása ellen. Hatékonynak bizonyulnak a kültéri kiszállások- két nap alatt 500 aláírás gyűlt össze-, ezért kérvényezni akarják az akció meghosszabbításának engedélyeztetését. Reményeik szerint a jövő hét végéig meglesz az újabb 1000 kézjegy.

Azt is megtudtuk: október 4-én elkísérte azt a tíz gyermeket Budapestre, akik a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, illetve Szántó Ildikó jóvoltából ott lehettek a gyermekparlament ülésén. Köztük volt az a három diák is, akik a szeptember eleji Olvas-Lak rendezvényen nyerték el ezen jogot. Hatalmas élvényt nyújtott a kirándulás, az országgyűlés múzeumát is meglátogatták.

Koszorúzások

Kecse Gabriella ugyanakkor bejelentette: fontolgatja, hogy egy olyan sorozatot indítson, melynek keretében Nagyvárad híres szülötteire lehetne emlékezni, közérthető formában. Szerencsére a város bővelkedik ilyen személyiségekben- ezért akár negyedévente is szervezhetne ilyen eseményt-, csak sajnos az utókor a legtöbbjükről hajlamos megfeledkezni. Az első kiszemelt Kabos Endre olimpiai bajnok vívó lenne (1936, Berlin), hiszen éppen száz évvel ezelőtt, 1906. november 5-én született.

A helyi tanácsos arra is kitért, hogy természetesen ott volt az október 6-i és az október 12-i koszorúzási ünnepségeken is. Bár zord volt az időjárás mindkét alkalommal, pozitív nyomot hagyott benne, hogy azért van még összetartás. Meglátásában erőt ad, hogy léteznek még olyan magyar emberek, akik ügyelnek arra, hogy a múlt ne merüljön feledésbe, és lokálpatriótaként fontosnak tartják, hogy megéljék a váradiságukat. Erre lehet a jövőt alapozni, mint ahogy annak is közösségkovácsoló ereje van, amikor a Szent László templom mellett felcsendül a Szózat és a Himnusz- közölte.

Elhangzott továbbá még az is, hogy meg voltak tartva a fogadóórák Biharpüspökiben és Várad-Olasziban. A sok gond, panasz mellett örömre ad okot, hogy Püspökiben befejeződött az egykori egyházi iskola épületének a renoválása, már csak az szükséges, hogy élettel is megteljen az ezután közösségi házként funkcionáló ingatlan.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!