ERDON Helyi hírek

2016.07.12. 15:08

Gyenge eredmények az érettségin

Már  kora délután közzétették kedden az érettségi eredményeit. Bihar megyében 58,07% lett az átmeneteli arány, ez jóval kisebb az országos aránynál, de a tavalyi megyei eredménynél is.

Már  kora délután közzétették kedden az érettségi eredményeit. Bihar megyében 58,07% lett az átmeneteli arány, ez jóval kisebb az országos aránynál, de a tavalyi megyei eredménynél is.

Míg az országos ármeneteli arány 66,7% lett, a Bihar megyei érettségizőknek csupán 58,07%-a ért el legalább hatost az idei érettségin, a kettő közötti különbség több mint nyolc százalék. Összehasonlításképp: tavaly Bihar megyében 63,42% volt az óvások előtti átmeneteli arány, tavaly előtt pedig 59,36%.

Az idei Bihar megyei eredmény nem nevezhető kielégítőnek, válaszolta kérdésünkre Novac-Iuhas Alin Florin Bihar megyei főtanfelügyelő. Mint hozzátette, az elkövetkezendőkben levonják a következtetéseket és egyúttal elemezni fogják aztanintézetek igazgatóival és tanáraival, hogy mit lehet tenni a jövőbeli eredmények jobbításaérdekében.

Beszédes számok

Tény, – folytatta – hogy vannak megyénkben tanintézetek, ahol senki nem ment át és olyanok is, ahol mindenki átment. „Utóbbiaknak csak gratulálni tudok. Most viszont az a legfontosabb, hogy találjunk egy stratégiát arra vonatkozóan, hogy miként javítsunk a helyzeten” - mondta a főtanfelügyelő.

Bihar megyében az idén 4252 fiatal iratkozott fel az érettségire és 4050-en jelentek is meg a vizsgákon, s tizenöt diákot zártak ki a megmérettetésről. 1944 azoknak a vizsgázóknak a száma, akik nem érték el a hatos átlagot, tehát nem mentek át, közülük 1683-an még az ötöst sem érték el. 2352 azoknak a száma, akik sikeresen leérettségiztek, közülük 576-an 6 és 6,99 átlagot értek el, 707-en 7 és 7,99 között teljesítettek, 653 azoknak a száma, akiknek az átlaga 8 és 8,99 közötti lett, 415-en értek el 9 és 9,99 közötti átlagot és egyetlen érettségiző ért el tízest.

Megnéztük, milyen eredményeket értek el az Ady Endre Középiskolában végzettek. Ahttp://bacalaureat.edu.ro/ címen közzétett adatok szerint a 102 vizsgázó közül 28-nak nem sikerült a vizsgája, ez 75%-os átmeneteli arányt jelent, ami közel kilenc százalékkal jobb az országos eredménynél. A sikeresen érettségizők közül tizenheten értek el 6 és 6,99 közötti átlagot, 29 érettségizőnek az átlaga lett 7 és 7,99 közötti, huszonegy érettségiző ért el 8 és 8,99 közötti átlagot és hét azoknak a száma, akik kilencest vagy annál nagyobb átlagot értek el.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!