ERDON Helyi hírek

2016.02.15. 09:40

Nem tudok faltól falig prózát írni

A Legkisebb Jégkorszak című új könyvéről beszélt Nagyváradon a Törzsasztal sorozat keretében Térey János író, költő.

A Legkisebb Jégkorszak című új könyvéről beszélt Nagyváradon a Törzsasztal sorozat keretében Térey János író, költő.

A neves magyarországi szerzővel Kőrössi P. József író, könyvkiadó beszélgetett péntek este a váradi Illyés Gyula könyvesboltban megtartott író-olvasó találkozón. Kőrössi először a munkamódszeréről kérdezte a szerzőt, egészen pontosan arról, hogy tud-e egyszerre több művön dolgozni. Térey János igennel válaszolt, majd elmondta: „mindig van valami megírandó hosszú, emellett van felkérés színháztól, ami általában fordítás szokott lenni, és írok hírlapokba is tárcákat, de csak olyasmiket, amiből később regény lesz, hogy ne kelljen olyasmit írni, ami nem épül be valahová”. „Régen nem tudtam faltól falug prózát írni, de mostmár tudok, ha nagyon megszorítanak” – jegyezte meg Térey János annak kapcsán, hogy miért nem ír hagyományos prózát. Viccesen hozzátette: „Mindenki idegenkedik a verses regénytől, ezért ezzel a könyvemmel kapcsolatban letagadom, hogy verses regény lenne”. A továbbiakban A Legkisebb Jégkorszak című opusz került terítékre, a szerző fel is olvasott egy részletet a könyvből. Bár a történet 2019-ben játszódik, de a mai Magyarország tipikus alakjai jelennek meg ebben a fordulatokban és politikai utalásokban gazdag műben, nem véletlen tehát, hogy az olvasók önkéntelenül is kulcsregényként olvassák, és a könyvben szereplő személyeket a mai magyar közélet alkjaival azonosítják meg.

Nem Kádár, nem Orbán

Mint kiderült, ebből olykor félreértés is adódhat, különösen a Radák nevezetű politikus figura tekintetében. Térey János elmesélte, hogy az egyik olvasója mondta azt neki, hogy Radák minden bizonnyal Kádár János kommunista vezért takarja, mert a Radák név visszafelé úgy olvasandó, hogy Kádár. A szerző megjegyezte, hogy ő csak abban a pillanatban döbbent rá erre, amikor az olvasó erre felhívta a figyelmét, neki meg sem fordult a fejében az az ötlet, hogy Radákot Kádár Jánossal azonosítsa. Kőrössi P. József is előállt a maga értelmezésével, szerinte ugyanis Radák nem más, mint Orbán Viktor miniszterelnök. Erre reagálva Térey János csak ennyit mondott: „nem támogatlak ebben az olvasatban”.

Pontos, de nem valószerű

Írói alkotóműhelyének titkaiba is beavatta a jelenlevőket a szerző, elmondva többek között azt, hogy amikor belekezd egy új mű megírásába, mindig látja az elejét és sejti a végét. Elmondta azt is, hogy ő általában csak azt olvassa, ami érdekli őt, emellett készülő munkáihoz elolvas olyasmit is, „amit az anyag megkövetel”, mert mint mondta, nagyon fontos, hogy az írás pontos legyen, a könyvben ne legyenek tárgyi tévedések. Mindazonáltal, mint mondta, az irodalom, ezen belül a próza, bármennyire pontos is, mégiscsak fikció, ezért tekinti egyes kritikusok, olvasók részéről furcsának azt az elvárást, hogy egy művészi produktum legyen valószerű. Térey János szólt néhány szót rapper múltjáról, ami mint mondta, egy múló epizód volt az életében, amúgy az irodalom szemszögéből nézve a rapet felváltotta a slam poetry, ami Térey János megfogalmazásában „olyan mint az irodalom street foodja, vagyis olyan, mint egy jó hamburger, ami azonban nem pótolhat egy finom bélszínt”. Az érdekes, jó hangulatú beszélgetés dedikálással zárult.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!