ERDON Helyi hírek

2015.08.19. 12:55

Új menhely a váradi kutyáknak

Augusztus 22-én, szombaton Váradpósán egy új kutya menhelyet avatnak fel. Az Animal Shields Egyesület által létrehozott menhelyre elsősorban a váradi kutyusokat fogadják majd be.

Augusztus 22-én, szombaton Váradpósán egy új kutya menhelyet avatnak fel. Az Animal Shields Egyesület által létrehozott menhelyre elsősorban a váradi kutyusokat fogadják majd be.

Még igazán be sem indult máris nehézségekbe ütközik az Animal Shields Nagyvárad Egyesület által létrehozott kutyamenhely működtetése. Kosztin Ildikóval, a menhely egyik megálmodójával és létrehozójával beszélgettünk a szombati avatásról, a máris fellépő problémákról és a tervekről. Szombaton, augusztus 22-én reggel 10 órától tartják meg az Animal Shields Nagyvárad kutyamenhely felavatását Váradpósán, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. „A megnyitót annak ellenére is megtartjuk, hogy a nagyürögdi polgármesteri hivataltól már három hónapja nem kaptam semmilyen választ az engedélyeztetésről, sem azt, hogy megkapjuk az engedélyt, sem azt, hogy nem, de a kutyák nem tudnak várni” – mondta el Kosztin Ildikó, aki úgy véli, hogy az engedélyeztetés problémájának hátterében az állhat, hogy vannak személyek, akinek nem áll érdekében, hogy ott jöjjön létre a kutyamenhely.

Váradi kutyusok

A menhelyet egy Váradpósán található 11.600 négyzetméteres területen kezdték el építeni, amelyet egy Újzélandon élő hölgy, Athena Ellis bocsátott az egyesület rendelkezésére. Körülbelül 200 elsősorban Nagyváradról megmentett négylábúnak tudnak majd helyet biztosítani, de a menhelyet tovább is tudják bővíteni a jövőben, ha erre szükség mutatkozik és ha lesznek rá források. Már elkészült egy nagy kutyakarám, amit kettőbe osztottak, szeptemberben pedig egy harmadik is elkészül, hogy a kutyák addig se legyenek a szabad ég alatt. A kutyamenhelyen jelenleg is van hat kutyus, rájuk egy önkéntes személy vigyáz. Ha a kutyák állatorvosi ellátásra szorulnak majd vagy időszerűvé válnak az oltások, behozzák őket Váradra.

Örökbe is lehet fogadni

A menhelyről természetesen örökbe lehet fogadni az ebeket, a kölyök kutyákat hat hónaposan az egyesület sterilizálja is. Továbbá az örökbefogadási papírokat úgy állítják ki, hogy az egyesület tagjainak látogatási engedélyük legyen, tehát megnézhetik, hogy az elvitt kutyus milyen körülmények között él. Ha úgy látják nincs jól tartva a négylábú, akkor visszaviszik a menhelyre. Tehát a kutyusok sorsát az örökbefogadás után is továbbkövetik, de a gazdik is hívhatják Koszitn Ildikót, ha valami gondjuk van. A menhely működtetéséhez a váradiak is hozzájárulhatnak majd: kutyaételt és egyéb adományokat egyes állateledel és -felszerelés boltokban kihelyezett dobozokban lehet a jövőben otthagyni. A tervek szerint a menhely egy közösségi hely lesz, ahova váradi és Bihar megyei gyerekek is ellátogathatnak majd, hogy megtanulhassák, hogyan viselkedjenek az állatokkal. A menhelyen nem csak kutyák, hanem más olyan állatok is lesznek, akikkel gazdáik rosszul bántak. A menhely és az egyesület tevékenységét a Facebookon is nyomon lehet követni.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!