ERDON Helyi hírek

2015.08.05. 11:04

Nagyvárad büszke a szoptató édesanyákra

Immár hagyományossá vált, hogy Nagyváradon is megünneplik a Szoptatás Világhetét. Idén egy könnyed beszélgetésre várták az édesanyákat és kismamákat egy váradi kávézóba.

Immár hagyományossá vált, hogy Nagyváradon is megünneplik a Szoptatás Világhetét. Idén egy könnyed beszélgetésre várták az édesanyákat és kismamákat egy váradi kávézóba.

Az Egészségügyi Világszervezet és az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) kezdeményezésére évente megszervezett Szoptatás Világhetét hagyományosan Nagyváradon is megünnepelik. A váradi Fészek Családtámogató Egyesület idén egy könnyed, derűs beszélgetésre várta a tájékozódni vágyó kismamákat és a tapasztalt édesanyákat kisbabáikkal együtt, hogy osszák meg történeteiket arról, hogy hogyan szoptat ma Nagyváradon egy édesanya, milyen nehézségekbe ütközik és hogyan hárítja el azokat. Az eseményre augusztus 4-én került sor a váradi Bookafé kávézóban. A kötetlen beszélgetésen az édesanyák, kismamák mellett szoptatási tanácsadók is részt vettek. A helyszínen meg lehetett tekinteni Szász Anita fotós erre az alkalomra készített váradi szoptató anyukákat ábrázoló fotósorozatát is.

Természetes dolog

Bruncsák Anna, az esemény egyik szervezője elmondta, hogy a beszélgetés előtt a résztvevők csatlakoztak a román hordozós csoport anyukái által szervezett felvonuláshoz. A két csoport együtt érkezett a váradi kávézóba, majd különválva beszélgettek, osztották meg tapasztalataikat, történeteiket. „A váradi eseményünk arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy az anyukáknak milyen nagy szüksége van támogatásra nem csak családon belül, nem csak szakemberektől, hanem a környezetüktől és a társadalomtól is. A célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy az édesanya nem csak otthon szoptat, hanem bárhol, ahol a babának erre igénye van, hiszen ez egy természetes dolog. Az anyukák nem szívesen zárkóznak a négy fal közé mindaddig, amíg szoptatnak. Váradon nagyon sokan egyetértettek velünk, sokan csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez, több mint 15 támogatónk van: kávéházak, vendéglők, szépségszalonok, még egy fogászati rendelő is. A bababarát, támogatást és információt nyújtó helyek listáját meg lehet tekinteni a Fészek Családtámogató Egyesület Facebook oldalán. Akik betérnek egy ilyen bababarát helyre gyermekükkel a Szoptatás Világhetén (augusztus 1-7.), ne lepődjenek meg, ha megajándékozzák őket valami kedvességgel” – tette hozzá Bruncsák Anna.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!