ERDON Helyi hírek

2015.05.05. 13:08

Modern iskolaközpont épül Nagykágyán

A régió egyik legmodernebb iskolaközpontjában a hagyományos mesterség oktatását tekintik majd kiemelt célnak, hangzott el kedden délben a kágyai tanintézmény felújítási projektjének bemutatóján.

A régió egyik legmodernebb iskolaközpontjában a hagyományos mesterség oktatását tekintik majd kiemelt célnak, hangzott el kedden délben a kágyai tanintézmény felújítási projektjének bemutatóján.

A Regionális Operatív Program keretében tavaly év végén írták alá a szerződést, januárban kezdték meg a várhatóan novemberben befejeződő beruházást, mondta el kedden a Béres Csaba székelyhídi polgármester azon a találkozón, ahol a városhoz tartozó Nagykágya iskolaközpontjának felújítási tervét mutatták be. Az elöljáró felelevenítette: 2008-ban már nekirugaszkodtak a modernizálásnak, az azonban támogatás híján dugába dőlt. Ennek fényében a több mint 4 millió eurós beruházás nem csak falak építése, hanem egyrészt az érmelléki szakoktatás alapjainak megvetése, másrészt a hit megerősödése is abban, hogy a befektetett munka meghozza eredményét.

Hagyományos mesterségek

Az önkormányzatoknak mintegy ugrásra készen, kidolgozott elképzelésekkel kell várni az adódó támogatási lehetőségeket, ahogy ebben az esetben is történt - ezt már Szabó Ödön képviselő mondta. Az RMDSZ megyei ügyvezetője szerint a kágyai beruházás része az Érmellék átfogó fejlesztési koncepciójának, melynek keretében - akár a szomszédos megyéket is bevonva - a megélhetést biztosító hagyományos mesterségekre kell tanítani a diákokat, iskolák közötti egyeztetésekkel megelőzve az átfedéseket. A felújítási projektet az OTP Consulting cég képviseltében Ioana Sabau mutatta be, amiből kiderült egyebek mellett, hogy 20 új osztályterem mellett 591 m²-es sportterem, 602 m²-es étkezde, a bentlakásban 27 lakószoba és a tanároknak 10 garzon épül.

Fejlett iskolaközpont

Karancsi Béla, aki 2008 óta igazgatója a kágyai szakiskolának, mindezekhez hozzátette: 1962-es létrehozása óta a tanintézmény folyamatos lemaradt a fejlesztésben, most azonban a régió legfejlettebb központja lehet, ahol a hagyományos mezőgazdasági, illetve az ezekből eredő termények feldolgozására irányuló mesterségekre okítják majd a fiatalokat. Hozzátette: a környéken számos olyan farm van, mely alkalmaz(ná a) szakképzett munkaerőt.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!