ERDON Helyi hírek

2014.11.26. 11:39

Kis lépés magunk megértetése felé

Olvassák el ezt a cikket, bár főleg nem Önöknek szólna, hanem a románoknak – ha nem magyarul lenne. És itt kezdődik a lényeg.

Olvassák el ezt a cikket, bár főleg nem Önöknek szólna, hanem a románoknak – ha nem magyarul lenne. És itt kezdődik a lényeg.

Bemutatták Nagyváradon is a volt újságíró és tanár, jelenlegi szaloniki romániai főkonzul, Salamon Márton László könyvét – amelyet románul írt, tehát főleg a románoknak. Azért van ez így, mert a szerző szerint csak így juthat el üzenetünk az itteni többségi nemzethez is – főleg, hogy a kötet a két nemzet kapcsolatrendszeréről szól (címe Un aliat uitat. Relaţiile româno-maghiare în sociologia interbelică). A könyv tehát a románok és magyarok viszonyát mutatja be, a két világháború között. Mint a szerző a bemutatón elmondta: „A nyelvi gát akkora hátráltató tényező, hogy fel sem fogjuk. Ilyen témában is, amely fontos mind a két nemzetiségi csoport számára, hiába kutatunk, ha nem értik meg az üzenetünket. Nem megy át a mondanivalónk, nem értik meg a románok, amit közölni szeretnénk, és az érzületünket sem, ha csak magyarul írunk, hiszen akkor csak magunk között beszélünk”. Ezért van tehát, hogy egyből román nyelven adta ki kötetét a főkonzul.

Turné

Salamon Márton László Bukarest és Kolozsvár után ismertette kiadványát Váradon, innen Aradra és Temesvárra ment tovább e kis turnéával, mielőtt visszautazott Thesszalonikibe. A kiadványt méltató Székedi Levente egyetemi tanár kiemelte: több éves kutatómunka eredménye ez a könyv, a szociológusok számára kifejezetten hiánypótló. Mellőzi ugyanakkor a manapság még kvázi divatos dogmákat, a téma politizálását.

A kötetből kiderül: a két világháború között valóban volt kooperáció románok és magyarok között, külön együttműködés pedig a szociológusaink között. Létezett az Erdélyi Fiatalok Mozgalom, akik lelkes ifjakként a vidék kutatásában és falufejlesztésben jeleskedtek. Ezt is kutatta a kötet szerzője, aki az egyik legismertebb román szociológus, Dimitrie Gusti magyar szakértőjénél, Rostás Zoltánnál doktorált Bukarestben. E munkája során, Rostás révén bukkant rá arra, hogy Dimitrie Gusti szociológusnak magyar követői is voltak, akikből aztán az Erdélyi Fiatalok Mozgalom is létrejött. E mozgalom egyébként később aztán feloszlott a történelem viharai során. Salamon Márton László úgy véli, a hajdani kooperáció dacára még ma sem elég ismert, és nem is megfelelően tisztelt mostanság a mozgalom, de Dimitrie Gusti kutató munkája sem.

A Tractus Arte által kiadott kötet révén mindazonáltal akár még a magyarok Trianon-érzületét is jobban megérthetik a románok – vallja a szerző.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!