ERDON Helyi hírek

2014.05.19. 11:53

Tüntetés a kutyák elaltatása ellen

Nagyvárad - A szombat délutáni szakadó esőben csak néhány kutyatulajdonos jött el a Happy Dogs and Other Animals egyesület által szervezett, eutanázia ellenes tiltakozó akcióra. A megmozdulást két hét múlva megismétlik.

Nagyvárad - A szombat délutáni szakadó esőben csak néhány kutyatulajdonos jött el a Happy Dogs and Other Animals egyesület által szervezett, eutanázia ellenes tiltakozó akcióra. A megmozdulást két hét múlva megismétlik.

Több hazai városban, sőt, információink szerint külföldön is zajlottak tiltakozó akciók szombat délután, a kutyák elaltatását általánossá tévő hazai jogszabályok ellen. Ramona Csadi ügyvéd, az egyesület szimpatizánsa kérdésünkre összegezte mindennek az előzményeit: a 258. sz., tavalyi törvény, mely módosította a 115. sz. sürgősségi kormányrendeletet, gyakorlatilag minden, menhelyen lévő, két hétnél több ideje befogott kutya elaltatását szentesíti. Míg korábban ez csak orvosilag indokolt esetekben, azaz súlyosan beteg, vagy emberre veszélyes, agresszív kutyák esetében volt engedélyezve, a törvény életbe léptével már csak a befogástól számított idő kérdése. A Helyi Tanács az idei, 69. sz. rendeletben ráadásul a nagyváradi menhelyre vonatkozóan a legkisebb törvényes periódust szavazta meg, azaz a két hetet.

Feliratok

Mint megtudtuk, az egyesület tagjai április 26-án ellátogattak a nagyváradi Grivei menhelyre, ahol már feltűnően kevés kutyát találtak. A menhely ügyvezetője állítólag el is ismerte, hogy április 22-től elkezdődött a kutyák elaltatása. Addig a napig a hivatalos adatok szerint ötven kutyát végeztek ki íly módon, de lehet, hogy a valós szám ennél sokkal több, véli az ügyvéd.

Mindehhez a is hozzátartozik, hogy bírósági eljárás indult a menhely állatorvosa, bizonyos Şimonca Cosmin Viorel ellen, aki a gyanú szerint a kutyák elaltatásához nem az engedélyezett szereket használta, s az általa alkalmazott vegyszerekkel fölösleges szenvedést okozott az állatoknak.

A nagyváradi Szent László téren megtartott szombat délutáni összejövetelre a résztvevők egy része kutyáját is elhozta. „Szégyen a gyilkos állatorvosokra”, „Nem akarom, hogy a pénzemből halált okozzanak!” – volt olvasható többek között a feliratokon. Amint Ana Chiperi, az egyesület elnöke elmondta, az akciót két hét múlva megismétlik.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!