ERDON Helyi hírek

2013.11.18. 08:41

Megőrizni és megélni hagyományainkat

Az elmúlt hétvégén tartották meg tizenegyedik alkalommal a Csillagocska Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozót, amely idén is hatalmas sikernek örvendett. „Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket” – hangzott el a köszöntők során.

Az elmúlt hétvégén tartották meg tizenegyedik alkalommal a Csillagocska Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozót, amely idén is hatalmas sikernek örvendett. „Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket” – hangzott el a köszöntők során.

A november 15–17. között megszervezett Csillagocska Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozó szombati programjainak a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) adott otthont. Délelőtt tízféle kézműves foglalkozással ismerkedhettek meg az érdeklődők, ezzel párhuzamosan pedig népdal- és hajfonó versenyt szerveztek a meghívott csoportok táncosainak. A két versenyre összesen harmincnyolcan jelentkeztek. Ahogy a szombat délelőtti programok, úgy a 17 órától kezdődő gálaműsor is zsúfolásig megtöltötte a PKE dísztermét. A szépszámú jelenlevőt Benedek Árpád zene- és néptáncoktató köszöntötte.

Hagyományok megélése

Pálfi József lelkipásztor, a Csillagocska Alapítvány elnöke örömét fejezte ki, hogy a néptánctalálkozóra Székelyföldről, Kalotaszegről, Hajdú-Biharból és Bihar megyéből, Nagyvárad környékéről is érkeztek tánccsoportok. „A Kárpát medencében mi vagyunk azok, akik a körülöttünk vagy velünk együtt élő népek néptánckultúráját messzemenőkig továbbvisszük. A velünk együtt élő népek kevésbé gyakorolják a sajátjukat, mi pedig sokkal többet tanulunk, tudunk és előadunk az övékéből. Mennyire gazdagok vagyunk, hiszen tudjuk a sajátunkat, a más népekét, és ezt a hihetetlen gazdagságot rendszeresen tovább tudjuk vinni” – mondta el Pálfi József, hozzátéve egy gondolatot: „Külön-külön csak szavak vagyunk, együtt azonban költemény, külön-külön kis csoportok vagyunk, együtt azonban közösség”. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a jelen levő kis csoportok, a néptáncegyüttesek, a nézők és a foglalkozásokon résztvevő gyermekek kis csoportjai együtt egy nagy közösség tagjai, „annak a hihetetlen és mérhetetlenül gazdag közösségnek, amelynek szülöttei vagyunk. Éltessük továbbra is ezt a közösséget, műveljük ezt a gazdagságot, amit feladatként kaptunk és amelyet tovább kell vinnünk.”

Tálas Ágnes, a budapesti Hagyományok Házának néptáncos szakelőadója köszöntésében elmondta, hogy „a hagyományt nem ápolni kell, hiszen nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!” Kifejtette, hogy a jelenlevő tánccsoportok mindegyikének fontos lett, hogy megéljék a táncot, a hagyományokat.

Fellépők

A beszédeket követően elkezdődhetett a gála, amelyet a Csillagocska Néptáncegyüttes nyitott meg népi gyermekjátékokkal, felcsíki és moldvai táncokkal. A továbbiakban fellépett a létavértesi Cserebingó Néptáncegyüttes dél-alföldi és szatmári táncokkal, a paptamási Gilice Néptáncegyüttes moldvai táncokkal, a borsi Galagonya Néptáncegyüttes szatmári táncokkal, a debreceni Főnix Néptáncegyüttes Csicsergők csoportja gyermekjátékokkal, a micskei Görböc Néptáncegyüttes marosszéki táncokat, míg a kalotaszentkirályi Felszeggyöngye Néptáncegyüttes kalotaszegi táncokat, az érsemjéni Ezüstperje Néptáncegyüttes mezőségi táncokat, a székelykersztúri Vadrózsák Néptáncegyüttes pedig palatkai táncokat adott elő. A gálaműsort a Csillagocskák zárták selyei táncokkal. A műsor alkalmával Juhász Szép Anna népi ihletésű ruháinak bemutatójára is sor került. A fellépést követően táncház kezdődött, ahova várták a kicsiket és nagyokat egyaránt. A zenét a gálaműsor alatt és a táncház alkalmával a Csillagocska Zenekar biztosította.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!