ERDON Helyi hírek

2013.08.07. 15:18

Visszaadják a Bujanovics-kastélyt

A 2000-ben született bírósági végzés végrehajtása mellett döntött Nyakó Jószef érmihályfalvi polgármester: visszaszolgáltatják a Bujanovics-kastélyt.

A 2000-ben született bírósági végzés végrehajtása mellett döntött Nyakó Jószef érmihályfalvi polgármester: visszaszolgáltatják a Bujanovics-kastélyt.

Érmihályfalva Helyi Tanácsának júliusi gyűlésén Nyakó József polgármester tájékoztatta a tanácsosokat arról a már évtizedek óta húzódó ügynek a pillanatnyi állásáról, melynek tárgya a Bujanovics-kastélyként ismert épület, és a hozzá tartozó terület visszaszolgáltatása. A polgármester felelevenítette: a bíróság 2000-ben adott helyt a Bujanovics örökös kérésének, a döntés elleni fellebbezés viszont annak idején kifutott az időből. A fellebbviteli bíróság 2006-ban megerősítette a határozatot, igaz "lakóházról" beszél. A polgármester kifejtette: újabb érvek azóta sem kerültek az önkormányzat birtokába. A bírósági döntés az épületről, az előtte lévő parkról, illetve a mögötte lévő 3 méteres sávról szól. Nyakó József kérdésünkre elmondta: az örökös ügyvédei bejelentették, hogy az érvényes visszaszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt fontolgatják kártérítési igényük benyújtását, ami a polgármester szerint horribilis összeg kifizetéséhez is vezethetne, ami a város szempontjából nem vállalható be.

A tulajdon visszajár

Az említett képviselő-testületi gyűlés óta a polgármester konzultált egy független ügyvédi irodával is, ami megerősítette elhatározásában: mivel a törvény személyesen az elöljárót nevezi meg a döntés meghozójaként, ezért saját hatáskörében úgy döntött, helyt ad a 2000-ben hozott bírósági döntésnek. Így nem kell tartani a kártérítési igénytől, az ingatlan felügyelete pedig a továbbiakban az örökös dolga. Nyakó Jószef magánvéleményeként mondta el, hogy erkölcsi szempontból nem lehet kétséges: a magántulajdont vissza kell szolgáltatni. Megjegyezte ugyanakkor, hogy döntése nem befolyásolja azt a pert, melyet az önkormányzat indított a nevezett épülethez az idők során hozzáépített részekért, e per tárgya az épületrész visszavétele és a város javára történő telekkönyvezése. Mint említettük, a kastély mögött csak 3 méteres sáv az örökösé, a park többi része a város tulajdonában van, de azért nem költöttek rá, mert várható, hogy azt is visszapereli ezek után. A visszaszolgáltatási átadás-átvételre várhatóan augusztus 13-án vagy 14-én kerül sor.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!