ERDON Helyi hírek

2012.04.19. 16:22

Taroltak a szatmári diákok

Hét csapat mérte össze tudását tegnap a Sajó Károly környezetvédelmi csapatversenyen, melyek közül megyénk csapatai ismét bebizonyították rátermettségüket.

Hét csapat mérte össze tudását tegnap a Sajó Károly környezetvédelmi csapatversenyen, melyek közül megyénk csapatai ismét bebizonyították rátermettségüket.

 

Immár hetedik alkalommal rendezték meg a Sajó Károly Kárpát–medencei környezetvédelmi csapatversenyt VII. és VIII. osztályos diákok számára, mely regionális szakaszát tegnap a szatmárnémeti dr. Vasile Lucaciu Általános Iskolában tartottak meg. Amint azt az iskola igazgatónője, Hudák Ildikó, elmondta, az idei évben a verseny érdekessége, hogy az említett szakaszon nem csak megyénk, hanem összesen négy megye képviselteti magát: Szatmár, Bihar, Brassó és Temes megye. Emellett az is érdekességnek számít, hogy a házigazda tanintézményből jelentkező egyik csapat a román tagozatos osztályból nevezett be a magyar nyelven lebonyolított vetélkedőre. A tegnapi fordulón összesen 7 három–három fős csapat mérte össze tudását nem csak természetvédelemmel, hanem biológiával és földrajzzal kapcsolatos kérdések területén is. A verseny regionális szakaszáról két csapat jut tovább, akik Romániát képviselik majd a nemzetközi megmérettetésen, amit Győrben május 28. és 29–én tartanak meg.

A versenyt a magyarországi KŐRIS Környezeti Nevelési Versenyszervezési Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. hirdette meg, mely vetélkedő célja többek között a tehetségfejlesztés, tehetséggondozás, kulcskompetenciák kialakítása és fejlesztése, komplex ökológiai szemlélet kialakítása, elmélyítése, a fenntartható életmód és az ehhez kapcsolódó viselkedésminták elterjesztése, a környezet–, természet– és egészségvédelem, környezeti nevelés határok nélküli érvényesülése.

A csapatok a versenyre egy a környezetvételemmel kapcsolatos plakátot készítettek, amiket az iskola földszinti folyosóin ki is állítottak, majd zsűri értékelte a munkákat — a zsűri tagjai: Hersh Katalin a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség képviseletében, Fazakas Lóránd a Romániai Madártani Egyesület képviseletében, valamint Pauluic Csilla a mikolai Gellért Sándor Általános Iskola biológiatanára. Emellett a diákok részt vettek egy írásbeli teszten, majd egy szóbeli próba keretében bemutatták a megadott témákkal kapcsolatos prezentációikat.

A csapatok közül az első három helyen szatmárnémeti iskola diákjai végeztek: első a dr. Vasile Lucaciu Általános Iskola, második a Bălcescu–Petőfi Általános Iskola, harmadik pedig az Avram Iancu Általános Iskola csapta lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!