ERDON Helyi hírek

2012.01.10. 15:51

Vandálok rongáltak a parton

Nemrég kihelyezett szemeteskukákat dobáltak be a Körösbe ismeretlen egyének a napokban. Erről, valamint a felújítási munkálatokról esett szó a keddi, helyszíni sajtótájékoztatón.

Nemrég kihelyezett szemeteskukákat dobáltak be a Körösbe ismeretlen egyének a napokban. Erről, valamint a felújítási munkálatokról esett szó a keddi, helyszíni sajtótájékoztatón.

 

Négy szemeteskuka került víz alá a napokban, a Garasos-híd környékén. Ezeket tegnap délben, gumicsónakból halászták ki a Körösök Vízügyi Igazgatóság alkalmazottai. A Garasos-hídon tartott keddi sajtótájékoztatón Pásztor Sándor, az intézmény igazgatója egyebek mellett elmondta: májusig véglegesítik a számítóközpont melletti híd és a Decebal-híd közötti szakasz korszerűsítését, itt nagyjából már megvannak a munkálatokkal, a továbbiakban korlátokat szerelnek fel, zöldövezetet alakítanak ki.

 

Kézzel végzik

 

Ezt követően a Garasos-híd és a központi híd közötti szakaszon kezdik el korszerűsíteni a Körös-partot, ott, ahol jelenleg betonlépcsők vezetnek a vízhez. Pásztor Sándor elmondta: az eltelt évtizedek alatt a lépcsőket alámosta a víz, úgyhogy ezeket lebontják és terméskővel helyettesítik. Mivel nem akarják, hogy a parton lévő épületek megrongálódjanak, nem fognak haszongépjárműveket használni, kézzel fogják a köveket a partra hordani. A hozzávetőleg 200 tonna terméskövet kézről kézre adogatják majd, s mintegy száz emberre lesz majd szükség, részletezte az igazgató. A kivitelezési terv pár héten belül fog elkészülni, úgyhogy még nem tudni, mindez mennyibe fog kerülni. A költségeket a szakminisztérium állja majd.

 

A rendőrség figyel

 

Újdonság, hogy közvetlenül a víz színe mellett zöldövezeti sávot hoznak létre, ahová kisebb növényeket is lehet majd ültetni. Mindezt padokkal és fákkal fogják kiegészíteni, s a tervek szerint az egészet év végéig be is fejezik. Viszont ezen a környéken van egy csatorna, amelyet az önkormányzat az ígéretek szerint idejében csatlakoztatni fog a város csatornahálózatához, e nélkül nem lenne értelme a korszerűsítésnek, tette hozzá az igazgató.

Ami pedig a vandálokat illeti: a szemeteskukák vízbedobálása mellett a közelmúltban három kis lámpaoszlopot is megrongáltak. Az igazgató helyénvalónak találná, hogy kamerákat helyezzenek ki, s mint megtudtuk, a közösségi rendőrség már tegnap óta figyeli a terepet. „Mivel nagyon erős emberek lehetnek, ha ilyen messzire be tudták dobni a vízbe a kukákat, nagy örömmel adunk majd nekik munkát, vihetik a termésköveket a partra néhány napig, úgy is nagy szükségünk van munkaerőre. Alig várom, hogy elkapják őket. Bírságot is kapnak és a sajtó is tudomást szerez majd kilétükről” - helyezte kilátásba az igazgató.

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!