ERDON Helyi hírek

2012.01.25. 18:08

Országos viszonylatban az elsők közé került a megyei kórház

Mától európai színvonalú műtők és felszerelések segítségével dolgozhatnak a felújított sebészeti osztályon a szakemberek. A műtőrészleg felújításának következtében a régió egyik legfejlettebb osztálya áll a Szatmár megyei páciensek szolgálatára.

Mától európai színvonalú műtők és felszerelések segítségével dolgozhatnak a felújított sebészeti osztályon a szakemberek. A műtőrészleg felújításának következtében a régió egyik legfejlettebb osztálya áll a Szatmár megyei páciensek szolgálatára.

 

 

 

Tegnap ünnepélyes keretek között adták azt a műtőrészleget, melynek felújítása egymillió eurós pályázati pénzből valósult meg a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban. A beruházás során új felszerelést vásároltak a műtőkbe, kicserélték az elavult vezetékeket és az újkórház második emeletén elhelyezkedő sebészeti osztályból 215 négyzetméternyi területet újítottak fel. A Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházzal közösen megnyert 2 ország – 1 határ, 2 kórház – 1 cél: betegterhek csökkentése modern sebészeti eljárások alkalmazásával Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyékben című pályázat lényege, hogy csökkentse a Romániából Magyarországra pusztán a modern sebészeti eljárások hiánya miatt ingázó betegek számát.

A megnyitón Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke elmondta, a műtők átadása az első olyan határon átívelő projekt, melyet befejeznek. A tanácselnök külön kiemelte dr. Barabasi Alexandru, a sebészeti részleg osztályvezető főorvosának és dr. Barcza Dániel általános sebésznek, a projekt romániai menedzserének a munkáját, akik nélkül nem sikerült volna a projektet gyakorlatba ültetni. Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Közgyűlés elnöke kihangsúlyozta, több közös projektet dolgozott ki a két megye, többek között a műtők felújítását is, mely remélhetőleg mindkét intézmény (a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház és a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház) előnyére válik majd. Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere szerint az önkormányzat jó döntést hozott, amikor átvette a kórházak adminisztrálását, így az érintett intézmények együttműködnek a jobb egészségügyi ellátás biztosítása érdekében. Radu Giurca prefektus elmondta, szemmel láthatóan fejlődik Szatmár megye egészségügyi rendszere, mely azt tükrözi, hogy van egy olyan személy, aki szívén viseli az egészségügy sorsát. Dr. Barabasi Alexandru szerint a műtők felújítása sikerként könyvelhető el, ennek köszönhetően EU-konform körülmény fogadják a szatmári betegeket, akik minőségi szolgáltatásban részesülnek. Komán Attila, a projekt nyíregyházi koordinátora elmondta, már a Szatmárnémetiben tett első látogatásuk során is bebizonyosodott, hogy tenni akaró személyekkel van dolguk, és remélik a továbbiakban is hasonlóan sikeres együttműködés valósul meg a két fél között.

 

Bemutatták a műtőrészleget

Dr. Barcza Dániel mutatta be a felújított műtőket és a korszerű berendezéseket. A szakorvos elmondta, hogy a műtők ventilációs rendszere egyedi a térség kórházaiban, ugyanis steril levegőt fújnak be a műtőbe. Az altatógép is performáns berendezés, mely jelentősen megkönnyíti az altatóorvos munkáját, hiszen a beteget a műtét alatt állandó jelleggel monitorizálja. A műtőrészleg felszereltsége továbbá ultrahangos szondával, ultrahangos vágó késsel és radiofrekvenciás generátorral gazdagodott. Az ultrahangos szonda segítségével a nagyobb méretű vesekövet Szatmárnémetiben is el tudják porlasztani, így nincs szükség a fájdalmas beavatkozásra, ezt eddig csak Kolozsváron vagy külföldön végezték. Az ultrahangos vágókés, mely ugyanakkor vérzéscsillapítóként is üzemel, azért jó, mert a szöveteket nem égeti meg. A radiofrekvenciás generátor segítségével el tudják távolítani a májban és a vesében kialakult daganatokat. A hagyományos műtéttel ezen beavatkozást nem lehet kivitelezni, mivel nagy az esély arra, hogy a műtőasztalon elvérzik a beteg, mondta a szakember.

Csehi kihangsúlyozta, a műtők felújításának köszönhetően Szatmárnémetiben olyan műtéteket fognak tudni elvégezni, melyekre eddig helyben nem volt lehetőség. Kiemelte a műtők sterilizálási rendszerét, ugyanakkor fontos kivitelezésnek tartja a telemedicína kategóriában létrehozott első megvalósítást: a műtőkben olyan felszerelést, kamerákat szereltek be, melynek segítségével a műtét közben bármikor kapcsolatba léphetnek az orvosok más kórházban praktizáló orvosokkal, professzorokkal. Kérdésünkre elmondta azt, hogy a szatmárnémeti orvosok – dr. Feciche Bogdan urológus, dr. Barabasi Alexandru, dr. Barcza Dániel – elvégezték a szükséges képzéseket ahhoz, hogy a performáns műszereket használni tudják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!