ERDON Helyi hírek

2011.07.11. 08:27

Támad a kukoricabogár

Túrterebesen 1100 hektár kukoricát támadott meg a kukoricabogár. A kár elérheti a kilencven százalékot.

Túrterebesen 1100 hektár kukoricát támadott meg a kukoricabogár. A kár elérheti a kilencven százalékot.

 

Az elmúlt hét csütörtökén és péntekén megdöbbenten tapasztalták a turterebesi gazdák, hogy kukoricaföldjeiken nagy táblákban borulnak ki a kukoricaszárak. Nem volt nehéz megállapítani, hogy ennek okozója, a környéken nagyon hatékonyan támadó és pusztító kukoricabogár. Gyákon Viktor alpolgármester, aki maga is foglalkozik kukoricatermesztéssel, elmondta, hogy ebben az évben nagyon sokan — összesen 1100 hektáron — termesztettek kukoricát. Mivel az elmúlt évben jó ára volt a kukoricának, és mindenki elégedett volt az abból származó jövedelemmel, azt remélték, hogy az idén is jövedelmező lesz a kukoricatermesztés. Az 1100 hektár termésnek több mint kilencven százaléka megkárosult.

 

Gyors lépések

 

Péntek este a gazdák összeültek, hogy eldöntsék mit tehetnének a termés egy részének megmentéséért. Eldöntötték, hogy szombaton valamennyien kimennek a határba, hogy permetezéssel védekezzenek a kártevők továbbterjedése ellen. Két lehetőség van: repülőgéppel vagy traktorral történő permetezés. Amennyiben repülőgépről szórják szét a permetszert, csak a szórás hektáronként 100 lejbe kerül. Ha traktorral szórják, akkor hektáronként 50 lejbe kerül, de fennáll a veszélye annak, hogy a traktor letapossa a kukoricasorokat. Végül a traktorral történő szórás mellett döntöttek, a községi tanács pedig felvállalta a vegyszerek megvásárlását. Egyesek szerint permetezéssel még megmenthető a kukorica egy része, mások úgy vélik, hogy már elkéstek, a bogarak elrágták a kukoricaszárak tövét, azokat már nem lehet megmenteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!