ERDON Helyi hírek

2011.06.13. 14:13

Pünkösd: Lélegzés a Szentlélekben

<p>Nagyvárad- Pünkösdvasárnap délelőtt ünnepi szentmisét tartottak a váradi Székesegyházban. Exc. Böcskei László megyés püspök 38 fiatalnak, illetve felnőttnek szolgáltatta ki a bérmálás szentségét.</p>

 

Pünkösdvasárnap délelőtt ünnepi szentmisét tartottak a gyönyörűen feldíszített, zsúfolásig megtelt váradi Székesegyházban, melyen szokás szerint közreműködött a Szent László Ének- és Zenekar. Bevezetőjében Exc. Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: pünkösdkor bibliai időket élünk, amikor nem csupán egy régi történésre emlékezünk, mely megváltoztatta az apostolok életét, hanem egy olyan eseményt ünneplünk, mely állandóan megvalósul a mi életünkben is a Szentlélek kiáradása által, amiképpen Krisztus megigérte azt a tanítványainak. A főpásztor külön köszöntötte a bérmálókat, a bérmaszüleiket, valamennyi hozzátartozójukat, mindazokat, akik elkisérték őket, hogy életük ezen fontos pillanatát kihangsúlyozzák, imáikkal bátorítsák őket. Úgy fogalmazott: a fát is a gyümölcseiről ismerjük fel, nem az árnyékáról. Bár napjainkban a világban sok az árnyék, pünkösdkor a Szentlélek gyümölcseire kell összpontosítani, hogy ezek töltsék el az életünket és a családtagjainkét, vigasztalják az egyedül levőket és a szenvedőket, mutassanak biztos utat a fiataloknak.

Elevenen működik

 

Az evangéliumi részlet Szent János könyvéből szólt, majd a katolikus egyházi hagyományoknak megfelelően Mons. Fodor József általános helynök mint a Bazilika plébánosa bemutatta a híveit a püspöknek, és tudatta, hogy a bérmálók megfelelő hitoktatásban részesültek, vagyis méltóak a szentség felvételére, illetve arra, hogy Krisztus harcosai közé sorolják őket.

Szentbeszédében Exc. Böcskei László arra a kérdésre kereste és adta meg a választ, hogy napjainkban találunk-e olyan közösségeket, mint amiről az Apostolok cselekedetei beszélnek? A világ keresztényeire jellemző-e az az öröm, lelkesedés és elkötelezettség, mely bátor tanúságtételre késztette az első keresztény közösségeket? Hangsúlyozta: a Szentlélek ma is elevenen él és működik köztünk, megelőzi gondolatainkat és cseledeteinket, ahogyan Jézus idejében is tette. A pünkösd ezért nem csak a múltról szól, hanem ott van a jelen idő mélységeiben és felkészít bennünket a jövőre, megalapozza a jó és az értékek szolgálatát. Ahogyan a lélegzési gyakorlatok, ha megfelelő ritmusban végezzük, gyógyító erőket és energiákat szabadítanak fel, nyugodtabbá és összeszedettebbé tesznek minket, úgy a „lélegzés a Szentlélekben” is megerősít és megtisztít bennünket. Elfogadjuk Isten ajándékát és továbbadjuk azt másoknak is. Amikor ezt tudatosan éljük át, megnyítjuk szívünket a Szentlélek előtt, akkor tulajdonképpen megvalósul pünkösd ünnepe, mondta a főpásztor, aki a bérmálóknak azt kivánta: a Lélek támogatásával meghozott döntésük sikeres legyen, és maradjanak mindig hűségesek Istenhez.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!