ERDON Helyi hírek

2011.04.18. 16:30

Egyelőre kevesen vásárolnak

<p>Nagyvárad - Már napokkal ezelőtt megjelentek a húsvéti áruk a nagyváradi piacokon, de a vásárlók, mint láttuk, nem sietik el: a Decebal-piacon hétfő délelőtt például alig néhányan lézengtek.</p>

Csokinyuszit, csokitojást, különféle tojásdíszítő festéket több standnál is árulnak, ám vásárlókat szinte egyáltalán nem láttunk. „Majd szerdától odébb fognak vásárolni, ez már egy ideje így megy. Az emberek egyre később és egyre kevesebbet költenek a húsvétra” - mondta az egyik árus.

Édességek

Az árak változtak valamelyest tavaly óta: a csokoládétojások piaci ára 1 lejnél kezdődik (a 23 grammos magyarországi gyártmányúak kerülnek ennyibe), s súlyukkal egyenes arányba megy fel az áruk: a 60 grammos ára 2,5 lejbe, a marcipánból készült 100 grammosé pedig 5 lejbe kerül. Lehet kapni nagy, még nagyobb és hatalmas csokitojásokat is – a legdrágábbért a piacon 20 lejt kérnek. A Kinder tojások ára 4 lej, s a húsvéti édességeket (csokinyuszit és csokitojásokat) tartalmazó csomagok ára 5-10 lej.

Festékek

Többféle tojásfestéket és díszítő fóliát is láttunk. A legegyszerűbb tojásfestékből egy tasak 50 baniba kerül, az „Extra négyszínű festék” elnevezésű termék ára 4 lej. Van olyan tojásdíszítő fólia, melyből 10 lap öt lejbe kerül, illetve olyan, amelyből 2 lejbe kerül egy lap, mely hét tojás díszítésére elég. A fóliákon lévő ábrák közül mindenki kiválogathatja azt, amely leginkább megfelel az ízlésének: a híres templomok rajzai, valamint a szentképek mellett megtalálható Micimackó, Malacka és sok egyéb rajzfilm főszereplő is.

Sonka, tojás

A sonka ára változó: a piacon például lehet „kéz alatt” magyarországi füstöltsonkát venni, ennek kilója 16 lej, s több mint egykilós kiszerelésben árulják. Az üzletekben viszont rendszerint magasabbak az árak, a csontnélküli parasztsonkának kilóját például 25 lejért lehet megvásárolni.

Láttunk házitojást is a piacon; az árus nem engedte, hogy lefotózzuk, mint mondta, a tejtermék részlegen valójában nem lenne szabad tojást árulnia. Megtudtuk: már egy ideje jól fogynak a tojások, ki húszat vesz, ki harmincat, vagy épp ötvenet. A tapasztalat szerint ez is szerdától odébb lesz igazán kelendő, bár az árus szerint az sem kizárt, hogy addigra elfogy a készlete. A házitojás darabja egyébként 50 bani, mintegy 10 banival drágább, mint az üzleti. Pár napja drágult meg 40 baniról 50-re, de ennél állítólag már nem fog feljebb menni az ára, viszont húsvét után valószínű, hogy csökkenni fog valamelyest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!