ERDON Helyi hírek

2011.02.12. 09:43

Konzuli nap Szatmárnémetiben

<p>Szatmárnéme - Február 11–én első alkalommal szervezetek konzuli napot Szatmárnémetiben. Az ügyintézés során 10 személy kérelmezhette ilyen módon a magyar állampolgárságot/visszahonosítást.</p>

Barabás János, a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus konzulja február 11–én, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kezdeményezésére Szatmárnémetibe látogatott, s a megyeközpontban 10 magyar állampolgárság igénylést/visszahonosítás iránti kérelmet vett át olyan idős, beteg személyektől, akiknek szinte megoldhatatlan feladatot jelentett volna az, hogy személyesen adják be kérelmüket például Kolozsváron, vagy egy magyarországi anyakönyvvezetőnél. Az EMNT szatmárnémeti, Árpád (Vasile Lucaciu) utcai Demokrácia Központjában 8–an adták be kérelmeiket a diplomatának. Egy esetben – Jékel Géza és Zsuzsanna nyugdíjas házaspárt – személyesen kereste fel otthonában a konzul, a család esetében egészségi állapotuk indokolta a kedvezményt. A dosszié összeállításában Veres–Kupán Enikő, az EMNT Szatmár megyei elnöke segédkezett.

Érzelmi okokból

Mint azt Barabás megfogalmazta, az eddigi kérelmezők 95% érzelmi okokból kéri a magyar állampolgárságot. Az az elenyésző többség sem elítélendő, aki azt mondja, hogy neki más okokból van szüksége a kettős állampolgárságra. A törvény célja, hogy a nemzeti összetartozást és az identitást erősítése a világon bárhol élő nemzettársak között. A magyar állampolgárság megszerzésével útlevél is kérhető, s ezt megkapva az úti okmánnyal, mint magyar állampolgár igazolhatja magát a tulajdonosa. Az sem elhanyagolandó tény, és az sem titok, hogy munkavállalásnál is hasznos. Például Hollandiában a munkaadó tudomására jutott a kedvezményes honosítási eljárás, ő tanácsolta a munkavállalójának, hogy kérelmezze. Másik eset: Írországban szeretik a magyarokat, és volt rá eset, hogy tudták, hogy magyar és könnyebben jutott munkához, de ugyanez a helyzet Kanadában is.

Folytatás következik

Mint megtudtuk, az első eskü/fogadalomtételre március 15–én kerül sor, és természetesen ezt követi a további sok kedvezően elbírált kérelem tulajdonosa is. Az ügyintézés 3–4 hónapot vesz igénybe, és remélik, hogy ezt a szintet, munkaritmust tudják is tartani. Tehát nagyon sok a kérelmező, van aki az elsők között, 2010 novemberében már feliratkozott a listára, de az sem késett el, aki ez után határozza el magát. A törvényt 2/3 többséggel szavazta meg a Magyar Országgyűlés, ezt a csak egy ugyanolyan arányú, tehát 2/3–os többség változtathatja meg. Ami a szatmárnémeti konzuli napokat illeti, Barabás János tudomása szerint ez volt az első ilyen eset az országban, sem a csíkszeredaiak, sem a bukarestiek nem szerveztek hasonlót, és további alkalmak megszervezésében is gondolkodnak.

Karikás Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!