ERDON Helyi hírek

2011.01.03. 12:22

Az RMDSZ félrevezet honosítás ügyben

<p>Nagyvárad - A nagyváradi demokrácia központ vezetői szerint az RMDSZ félrevezeti a lakosságot a magyar állampolgárság megszerzésére vonatkozóan, állítja Tőkés László az EMNT elnöke.</p>

Nagy József Barna irodavezető és Tőkés László, EP-alelnök, az EMNT elnöke is jelezték azt a hétfői nagyváradi sajtótájékoztatón, hogy az RMDSZ félrevezeti a lakosságot a magyar állampolgársági kérelem témakörében. Tőkés László szégyenfoltnak nevezte azt, hogy az RMDSZ különböző képviselői kettős kommunikációval egyrészt kijelentik, hogy nem tartanak igényt a magyar állampolgárságra, másrészt pedig tájékoztató füzetecskét adnak ki, melyben arra buzdítják az embereket, hogy állampolgársági kérelmüket és az ehhez kapcsolódó dokumentációt vigyék az RMDSZ-hez. Tőkés Láslzó emlékeztetett arra is, hogy Frunda Görgy is csak 2000-ben az elnökválasztási kampányban kampányolt a kettős állampolgárság mellett, mert akkor neki az volt az érdeke.

Csak személyesen!

Ezt követően Tőkés László kijelentette azt, hogy Szilágy megyében Fekete András és Seres Dénes RMDSZ-es honatyák kampányoltak a kettős állampolgárság ellen, ráadásul Seres Dénes, aki a Szilágy megyei RMDSZ elnöke is, megakadályozta, hogy Sarmaságon demokrácia központ nyíljon, így az EMNT egy ottani polgár felajánlása jóvoltából tudta csak megnyitni a központot. Tőkés jelezte azt is, hogy mindezek ellenére a Szilágy megyei RMDSZ azt hirdeti, hogy az emberek vigyék el hozzájuk az állampolgársági dokumentációikat, amelyeket aztán az RMDSZ továbbít az illetékes hatóságokhoz. Ez félrevezetés, hangsúlyozta Tőkés László, hiszen a magyarországi hivatalokhoz a kérvényező személyesen kell benyújtsa a dokumentációt, a demokrácia központok is csak a dosszié összeállításában segédkeznek, de nem viszik el a polgárok helyett a dossziékat. A Bihar megyei poltikusok közül az EP alelnöke Derzsi Ákost és Szabó Ődönt nevezte meg, akik kettős kommunikációt folytatnak a honosítási eljárás kapcsán. „Az RMDSZ valljon színt: döntse el, hogy a nemzettel tart, vagy a nemzetellenes erőkkel bratyizik! A bihari magyarok zavarodnak meg, ha az RMDSZ folyatatha ezt a kettős kommunikációt!” - húzta alá Tőkés.

Korszakzárás

Tőkés László hangsúlyozta azt, hogy az állampolgársági törvény a december 5-iki népszavazás és a Kempinszky korszak lezárásának tekinthető, noha továbbra is árnyék vetül erre a folyamatra. Tőkés emlékeztetett arra, hogy a magyar országyűlésben Gyurcsány Ferenc, Szanyi Tibor és Molnár Csaba képviselők nem szavazták meg az állampolgársági törvényt. „A nemzetegyesítés egy schengeni műfaj - a határokat átlépi, de nem módosítja azokat”, értékelte a honosítási törvényt Tőkés László.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!