ERDON Helyi hírek

2010.12.30. 17:14

Az RMDSZ házhoz viszi az információt

<p>A magyar állampolgárság kedvezményes honosítási eljárással történő igényléséről tartottak tegnap képzést a megyei RMDSZ szervezésében a bihari, magyarlakta települések képviselőinek.</p>

A köznyelvben kettős állampolgárságként ismert, január 3-ától igényelhető magyar állampolgárság egyszerűsített honosítási eljárással való megszerzésének módjáról és feltételeiről tartottak képzést tegnap Nagyváradon az RMDSZ megyei székházában valamennyi olyan magyarlakta település önkormányzata képviselőjének, ahol jelen van a szövetség.

Az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnökének, Szabó Ödönnek a meghívására Nagyváradra érkezett Barabás Ferenc, Biharkeresztes polgármestere, valamint Nagy Csaba és Petőné Kiss Éva, az országhatár túloldalán fekvő város aljegyzője, illetve anyakönyvvezetője, hogy a bihari települések képviselői, akikhez ezután helyben lehet fordulni minden igényléssel kapcsolatos kérdéssel, első kézből tájékozódhassanak, és hogy senki se mondhassa, nem hivatalos információkat adnak tovább az érdeklődő polgároknak.

A megjelenteket Szabó Ödön köszöntötte, majd tudatta, azért szükséges, hogy minden körzeti RMDSZ-szervezetnek és a magyarlakta települések önkormányzatainak legyenek jól tájékozott emberei, mert a helybélieknek lesz helyben kihez fordulniuk, és nem kell kilométereket utazniuk.

A képzés révén az RMDSZ házhoz viszi az információkat – jelentette ki az ügyvezető elnök, majd átadta a szót a Biharkeresztesről érkezett szakértőknek, akik előbb a benyújtandó formanyomtatványt mutatták be, majd a hallgatóság kérdéseit válaszolták meg.

Kettős állampolgárság: egyre könnyebben

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete szervezett képzést tegnap a kettős állampolgárság kedvezményes honosítási eljárással történő igényléséről. Mivel a határon túli települések anyakönyvi hivatalaiban is leadhatók majd az iratcsomók, a szövetség a Nagyváradhoz legközelebb eső város, Biharkeresztes aljegyzőjét, Nagy Csabát és anyakönyvvezetőjét, Petőné Kiss Évát hívták meg, hogy tájékoztassák a vidéki szervezetek, illetve a magyarlakta települések önkormányzatainak képviselőit az eljárás mikéntjéről.

Nagy Csaba elmondta, Biharkeresztes a közelsége miatt várhatóan az egyik célpontja lesz a bihari megyeszékhelyen és ennek környékén élő kérelmezőknek, ám fontos tudnivaló, hogy valamennyi magyarországi anyakönyvvezetői hivatalhoz fordulhatnak majd a kérelmezők. Mivel Biharkeresztesen egy héten három napon (hétfőn és csütörtökön délután, kedden pedig délelőtt) két-két személy fogadja majd az ügyfeleket, és egy kérelmezőre több mint félórányi foglalkozást számítottak, hetente mindössze háromtucatnyian adhatják le kérelmeiket. Természetesen idővel gyorsul majd az ügyintézés – mondta az eljegyző. Ugyanakkor tudatta, az on-line időpontfoglalás is hamarosan elérhetővé válik a www.biharkeresztes.hu internetes oldalon.

Az aljegyző bemutatta az igénylés formanyomtatványát és Petőné Kiss Éva közreműködésével részletesen elmagyarázta annak helyes kitöltését is. A képzésen részvevők felől a legtöbb kérdés a nyomtatványok, a régi anyakönyvi kivonatok fordítására vonatkozott. A magyarországi szakemberek elmondták, a kérelmezőnek valamennyi anyakönyvi eseményéről (házasságkötés, névváltoztatás, válás) szóló iratot le kell fordíttatnia hitelesített fordítóval, és az eredeti fordítások mellé csatolni kell a román nyelvű írat fénymásolatát is. Azonban amikor a kérelmező leadja iratcsomóját, saját eredeti iratait is fel kell mutatnia összevetés végett. Ugyancsak többször felmerült a kérdés a településnevek írásáról. Nagy Csaba elmondta, a leghelyesebb, ha a nyomtatványokon úgy használják a települések neveit, hogy előbb a hivatalos román, mellette zárójelben pedig a magyar helységnevet tüntetik fel.

A biharkeresztesi aljegyző mindenki figyelmébe ajánlotta a város internetes oldalán kívül a Bevándorlási és  Állampolgársági Hivatal (www.bmbah.hu), illetve a kedvezményes honosítási eljárással foglalkozó magyar kormányzati weboldal (www.allampolgarsag.gov.ro) internetes címét is. Mint mondta, utóbbin rengeteg fontos és hasznos kérdésre választ kaphatnak a külön az állampolgári kérdéseknek nyitott menüben.

Szabó Ödön, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke, a képzés szervezője a találkozó végén elmondta, a szövetségben gondolkodnak azon, hogy még jobban megkönnyítsék a polgárok dolgát azáltal, hogy szervezett járatokat indítanak majd a kérelmezőknek a magyarországi településekre. Ugyanakkor elmondta, a Kolozsvári Magyar Konzulátussal folytatott egyeztetések pozitív hozadéka lehet egy, még januárban megtartandó nyilvános fórum, melyen a magyar külképviselet részéről érkeznének előadók az érdeklődők tájékoztatása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!