ERDON Helyi hírek

2010.08.28. 17:32

Elindultak a gólyák Afrika felé

<p>Elindultak a gólyák dél felé, de amint Fazekas Lóránd tanárúr elmondta, nem kell aggódni az itt maradt gólyafiókák miatt, később is csatlakozhatnak a dél felé vonuló csapatokhoz.</p>

A népi megfigyelés szerint István király napján, augusztus 20-án indul vándorútjára a fehér gólya, bár Fazekas Lóránd tanárúr állítása szerint ez az időpont változhat, az időjárástól függően. Ha tavasszal korábban kezdődött a költés, a fiókák is hamarabb válnak önállóvá, kijárnak táplálkozni a mezőre, ott megkeresik a fajtársakat, csapatokba verődnek, és közösen indulnak a hosszú vándorútra, Afrikába. Általában szeptember elejéig elmennek. Szatmárnémeti olvasónk jelezte, hogy a háza közelében levő villanyoszlopon gólyacsalád fészkelt. A gólyák már egy hete elhagyták a fészket, kettő viszont ott maradt. Az úr félti őket, hogy itthon maradtak, és ha beköszönt a tél elpusztulhatnak. Segítségünket kérte, létezik-e olyan állatvédő szervezet, amely az itt maradt gólyákról gondoskodna.
 
Később is elmehetnek
Megkerestük Fazekas Lóránd tanár urat, a Román Madártani Egyesület szatmárnémeti osztályának elnökét. A szakember elmondta, a fiatal gólyák a kilencedik hét környékén hagyják el a fészket. Miután megtanultak önállóan táplálékot keresni, csatlakoznak a vonulásra gyülekező csapathoz. Nem ritka eset, hogy a fejletlenebb fióka a fészekben marad, később azonban még csatlakozhat azokhoz a gólyacsapatokhoz, amelyek észak felől jönnek, és megpihennek a mezőkön. A tanárúr egy alkalommal októberben figyelt meg egy fehér gólyát, amint fekete gólyák csapatához csatlakozott, tehát ilyenkor még nincs elveszve semmi, van még idejük útra kelni. A mi gólyáink a Boszporusz szorosnál szelik át a Földközi-tengert, és a Szahara felett átrepülve egészen Dél-Afrikáig eljuthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!