ERDON Helyi hírek

2010.07.20. 13:28

Székelyhídon készültek a világbajnokságra

<p>Bihar megye - Az elmúlt hét végén Székelyhídon edzőtáborozott a romániai sport–favágó válogatott. Nagy Botond csapattag/edző készítette fel őket két fontos versenyre – az egyik a világbajnokság.</p>

A székelyhídi Nagy Botondot olvasóink már nem csak onnan ismerhetik, hogy különbőző rendezvényeken tart bemutatókat sport–favágásból, hanem onnan is, hogy tavaly már részt vett e sport világbajnokságán Svájcban, nemzetközi verenyzői és edzői minősítést szerezve pedig ő lett a román válogatott vezetője. A sport–favágás egyébként Új–Zélandon, Kanadában és az USA–ban gyökerezik, ahol az erdei munkások szakmájuk legjobbjainak kiválasztására gyakorolták. Bajnokság–szerűen 1985–óta űzik, Európába 2000–ben „tört” be.

Hat versenyszám

A Romániában két és fél éve meghonosodott sport 6 versenyszámból áll, melyekből 3 baltával, 3 fűrésszel zajlik. Ezek sorban (és dióhéjban): spring board (egy 3 m magas rönkre feljutva kell baltával elvágni egy kisebb, másik rönköt); stock saw (motoros láncfűrészzel rönkszeleteket vágni időre); standing blog chop (egy rönköt fakidöntést idéző baltázással kell „kivágni”); single buck (favágás keresztvágó fűrésszel); underhand chop (a versenyző áll a farönkön, melyet baltával elvág); hot saw („tuningolt” motoros fűrésszel rönkszeletelés).

Az első öt

Az elmúlt hét végén az öt tagú válogatott (két székelyhídi, két aradi és egy hunyadi – a romániai ranglista első öt helyezettje) Székelyhídon edzőtáborozott. Nagy Botond elmondta: készülnek arra a versenyre, melyre ezen a hét végén kerül sor Ausztriában, illetve már a szeptember 3 és 5 között rendezendő világbajnokságra, ami ugyancsak Ausztriában lesz. Nagy Botond tavaly első romániaiként vett részt a vébén, és jó eredménye jogosítja fel most a csapatot is a részvételre. A világbajnoksággal egy időben tartják meg a „kezdők világversenyét” is, melyen azok vehetnek részt, akik országukban az első hat között vannak, nem idősebbek 25 évesnél, és nemzetközi szinten még nem szerepeltek – Románia képviseletében ebben a mezőnyben a szintén székelyhídi Petrescu Dan indul.

Tuningolt láncfűrész

Az edzőtáborban a függőleges, a vízszintes, illetve a magas vágást gyakorolták a baltás versenyekre készülve, de hallhattuk „munkában” azt a tuningolt, 30 kilogramos láncfűrészt is, mely 62 lóerejével egydüli Kelet–Európában! Az edzőtábort a csapat romániai szponzora, a Stihl Romania támogatta, de mint megtudtuk, újabb érdeklődők is beállnának a látványos sport mögé. A csapat eredményeiről beszámolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!