ERDON Helyi hírek

2010.03.29. 17:47

A tűzhely falából került elő

<p>Szatmár megye - Szántó István Tibor börvelyi lakos a krasznaszentmiklósi házuk felújításának idején, 1962-ben találta meg a családjuk nemesi rangját igazoló, családi címerrel ellátott okiratot.</p>

Felbecsülhetetlen értékű ereklyét mutatott be ma az erdon.ro-nak Szántó István Tibor börvelyi lakos az "Armales Transylvanorum" erdélyi fejedelmek címeradományainak fényképeiből készült nemzetközi vándorkiállítás helyszínén. A szóban forgó személy 13 éves gyerekként, krasznaszentmiklósi családi házuk felújításának idején találta meg 1962-ben azt a királyi oklevelet, amely családjának nemesi származását igazolja. „A régi családi lakhelyünk szabadkéményét bontottuk édesapámmal, amikor a falban valami kemény tárgyra figyeltem fel. Két üveglap közé, papírba csomagolt fadobozka került elő a tűzhely kormos falából. A dobozban pedig egy teljesen ép, aranyozott betűkkel telerótt kutyabőrt találtam” – emlékezett vissza Szántó István Tibor.

A kutyabőrből készült, nemesi családi címerrel, illetve I. Lipót német-római császár, valamint magyar király pecsétjével és aláírásával ellátott oklevél 1688-ból származik és Ioannis Szántó névre lett kiállítva. Az okirathoz az akkori hagyományokhoz híven fonallal van hozzákötve egy viaszpecsét, amelyen szintén fel van tüntetve a család címere.

Egy fiók aljába rejtette

A kommunizmus ideje alatt titokban őrzött ereklyét Szántó István Tibor ma már minden érdeklődőnek szívesen megmutatja. „A több évszázados okirat az eredeti faládikájában kitűnő állapotban őrződött meg. A kommunista diktatúra ideje alatt egy fiók aljába rejtettem, és sosem vettem elő. Most már mindenkinek szívesen megmutatom, de nem szeretném, ha bármi baja történne, hiszen ha elődeim annyi viszontagságon át meg tudták őrizni, nekem is tovább kell adnom az unokáimnak” – véli a nemesi származású nyugdíjas, aki hamarosan szakértőkkel is meg szeretné vizsgáltatni az okiratot.

Szántó István Tibor elmondása szerint már senki nem lakik a krasznaszentmiklósi ősi családi birtokon, a szülői házat is eladták, azonban az a tény még vigasztalja, hogy ma is Szántó-tagnak nevezik azt a területet, ahol a család földjei voltak.

Ifj. Deák Endre

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!