Bihar hírei

2018.03.08. 09:17

Emeletes parkolót a Bihar-hágóra

A Bihar Megyei Tanács emeletes parkolóházat akar építeni a Bihar-hágóra, a vértopi üdülőtelepre. Jövőre kezdenék az építkezést.

A Bihar Megyei Tanács emeletes parkolóházat akar építeni a Bihar-hágóra, a vértopi üdülőtelepre. Jövőre kezdenék az építkezést.

A most még csak óhaj szintjén létező elképzelésről Traian Bodea, a Bihar Megyei Tanács alelnöke számolt be tegnap a sajtó munkatársainak, elmondva, hogy az idén hirdetik meg a közbeszerzési eljárást a hatástanulmány elkészítésére, és jövőre már magát az építkezést is meg akarnák kezdeni. A beruházást a Bihar Megyei Tanács költségvetéséből valósítanák meg Diófás, vagy Felsőmezős önkormányzat tulajdonában lévő telken, de a parkolóháznak mindenképpen a sípályák közelében kell lennie. A pontos költségvetést a megvalósíthatósági tanulmány állapítja meg, mondta Bodea, de az előzetes becslések szerint a létesítmény felépítése körülbelül 7–800 ezer euróba fog kerülni. Mint Bodea elmondta, a parkolóházban mellékhelyiségek, öltözők is lesznek, sőt, akár csomagmegőrző is.

Balesetveszélyes

Traian Bodea elmondta, hogy nemrégiben járt a vértopi üdülőtelepen és csalódással kellett tapasztalnia azt, hogy nincsenek megfelelő körülmények biztosítva, holott minden hétvégén több ezer ember megy fel a Bihar-hágóra, viszont nincs hova parkolni az autóval, nincsenek járdák, az emberek, a gyerekes családok az autók között a műúton kénytelenek közlekedni, így az egész környék nagyon balesetveszélyes. Újságírói kérdésre válaszolva Bodea elmondta: a felépült parkolóházat vagy valamelyik helyi önkormányzat, vagy pedig a megyei tanács által erre a célra létrehozott entitás fogja üzemeltetni. Az alelnök felvázolta a tanács hosszabb távú tervét is a Bihar-hágóval kapcsolatban. Mint mondta, a Bihar Megyei Tanács szándéka, hogy a Fehér Megyei Tanáccsal együtt fejlessze a Bihar-hágót, ahova helikopterleszálló pályát, rendőrőrsöt, tűzoltó egységet és orvosi ellátó központot kell építeni, illetve létesíteni, egyelőre ugyanis az oda látogató turisták számára semmiféle hasonló jellegű szolgáltatás nem áll rendelkezésre.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!