Bihar hírei

2017.09.13. 09:34

Problémák vannak a tankönyvekkel

Szerencsére viszont azokat a tankönyveket, amelyek léteznek, tehát elismertek, a diákok megkapták - tájékoztatta az Erdon.ro-t Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes.

Szerencsére viszont azokat a tankönyveket, amelyek léteznek, tehát elismertek, a diákok megkapták - tájékoztatta az Erdon.ro-t Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes.

Problémát okoz viszont, hogy I-IV. osztályokban nincs meg az összes tankönyv magyarul, illetve az V. osztályban sem. Ilyen esetekben a tanítónők dolgoznak úgymond abból, amiből tudnak, például különböző feladatlapokból, mert pillanatnyilag nem használhatnak segédeszközöket sem, mivel az összes segédanyagot letiltották, vagyis nincs a minisztérium által jóváhagyott. Ez azt jelenti, hogy a tanítónőknek önmaguknak kell feladatlapokat is szállítsanak, illetve összeállítsanak, hogy ezek alapján dolgozni tudjanak.

Információink szerint matematikából például az elemista osztályokban sehol sincs tankönyv, és egyelőre nem lehet tudni semmit arról, hogy mikor születik erre megoldás. A tankönyvek biztosítása ugyanis az oktatásügyi minisztérium feladatköre, és van olyan tankönyv, amelyik románul sem létezik még megírva. Addig, amíg használhatóvá válnak, a tankönyvek különböző fázisokon kell keresztülmenjek: először is meg kell írja ezeket valaki, utána tenderpályázatot hirdetnek, melyre be kell jelentkezzen legalább egy kiadó. Ezután az ajánlatokat értékelik ár és minőség szerint is, a kettő együtt kell bizonyos pontszámot elérjen. Ha nem teljesítik külön-külön és együtt ezt a pontszámot, akkor nem hagyják jóvá.

Most tehát ott tartunk, hogy vannak olyan tantárgyak, melyek esetében románul sincs jóváhagyott tankönyv, és vannak olyan tantárgyak, ahol románul ugyan van jóváhagyott az I-IV. osztályokban, de még nem fordították le ezeket. Ugyanakkor V. osztályban magyar tagozaton van speciális román nyelv és irodalom, magyar nyelv és irodalom, valamint római katolikus hittan tankönyv, illetve a testnevelési tankönyv, utóbbi románul.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!