Bihar hírei

2017.09.06. 08:20

Képzéssorozatot indít az RMDSZ Nőszervezet az iskolaelhagyásról

Az RMDSZ Nőszervezet tevékenységéről tartott sajtótájékoztatót kedd délelőtt Nagyváradon Biró Rozália országos és Kéry Hajnal megyei elnök. A NEEEM! kampányról és egyebekről volt szó.

Az RMDSZ Nőszervezet tevékenységéről tartott sajtótájékoztatót kedd délelőtt Nagyváradon Biró Rozália országos és Kéry Hajnal megyei elnök. A NEEEM! kampányról és egyebekről volt szó.

Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke felidézte: az év elején, abból kiindulva, hogy az Európai Bizottság 2017-et a nőkkel szembeni erőszak felszámolása évének nyilvánította, és sajnos egy gyakori jelenségről van szó, elindították a NEEEM!, vagyis a Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalmat, melynek keretében szórólapokkal és különféle rendezvényekkel hívják fel a figyelmet arra, hogy ez nem magánügy, nemcsak a nőket érinti, fel kell tárni az ilyen helyzeteket, és szükséges kimondani azt, hogy nem szabad az élet normális velejárója legyen.

A március 8-án elkezdődött kampány fontos állomása volt a Székelyföldön, hogy szakemberek látogattak el 22 iskolába, hogy több mint 1500, V-XII. osztályos diáknak beszéljenek arról, mit jelent az erőszak ezen formája, hogy kell viszonyulni ehhez, hova kell fordulni. Az akció késő ősszel Közép-Erdélyben és a Partiumban fog folytatódni. Másik jelentős rendezvény az Interparlamentáris Unióval és két amerikai civil szervezettel közösen lebonyolított nemzetközi tanácskozás volt, több mint 150 résztvevővel, akik egy zárt levelezői rendszeren keresztül ezután is tartják egymással a kapcsolatot, hogy megosszák a tapasztalataikat, viszonyítani tudjanak. Emellett Biró Rozália egy arra vonatkozó törvénymódosítást nyújtott be, hogy a távoltartási végzések 72 óra helyett azonnal lépjenek életbe, hiszen volt már rá példa Romániában, hogy a huzavona miatt időközben egy áldozatot meggyilkoltak.

A nőkkel szembeni erőszak megelőzésére, az erőszakellenes harcra azért is szükség van, mert hazánkban minden 30 másodpercben megütnek egy nőt, évente 200 nő belehal a sérüléseibe, és csupán az esetek 30-35 százalékánál történik feljelentés és nyomozás- nyomatékosította az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke, aki azt is bejelentette: mivel 2018 a Család éve lesz, ezért szándékukban áll a NEEEM!- programot kiterjeszteni, átalakítani a családon belüli bármilyen fajta erőszak elleni mozgalommá.

A mi felelősségünk

Kéry Hajnal, az RMDSZ Nőszervezet megyei elnöke arra tért ki, hogy több rendezvényt is előkészítenek. Például szerdán 17 órától Érmihályfalván 17 órától a Kristály-étteremben tartanak a NEEEM!-témában egy kerekasztal-beszélgetést, közösen a Lámpás Alapítvánnyal. Ugyanakkor „A mi felelősségünk is” címmel, együttműködve a Pro Seleuş Alapítvánnyal és az RMPSZ-szel, egy képzéssorozatot indítanak, mellyel az iskolaelhagyásra, illetve a megelőzési lehetőségekre szeretnék felhívni a figyelmet. Hangsúlyozta: a román oktatási rendszerben a tíz osztály kötelező, tehát a nyolcadik befejezése után tovább kell tanulni, mégis nem minden esetben történik ez meg. A lányoknál különösen veszélyes, ha abbahagyják az iskolát, mert így könnyebben kerülhetnek kiszolgáltatott helyzetekbe, válhatnak potenciális áldozatokká, alanyaivá erőszakos cselekményeknek. Szeptember 16-án, szombaton 10 órától az érmihályfalvi 1. számú Mezőgazdasági Líceumban szerveznek egy ilyen jellegű tanácskozást, majd a hónap végén Nagyváradon is, az Ady Endre Líceumban.

Csendül a nóta

Molnár Edit, az RMDSZ Nőszervezet kisszántói elnöke arról beszélt, hogy szeptember 22-én, pénteken 18 órától a biharpüspöki Epy étteremben szerveznek nótaestet, Csendül a nóta címmel, melyre a műfaj olyan sztárjait hívták meg, mint Mészáros János Elek, Kalina Enikő, Kádár Zsuzsa, Szabó Lajos, Kelemen Éva és Dócs Péter, akiket Miskolci Balogh Zoltán és zenekara kísér. A jegy ára 65 lej, mely magába foglal egy vacsorát is, érdeklődni a 0745/615-921-es telefonszámon lehet.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!