Bihar hírei

2017.05.17. 13:59

Szociális központ, szolgálati lakások Berettyószéplakon

Újabb nagy lépés történt Berettyószéplak életében. Május 11-én két igen fontos építményt adtak át közhasználatra: az Időskorúak Nappali Szociális Központját és a szolgálati lakások háztömbjét.

Újabb nagy lépés történt Berettyószéplak életében. Május 11-én két igen fontos építményt adtak át közhasználatra: az Időskorúak Nappali Szociális Központját és a szolgálati lakások háztömbjét.

Először a szociális központot adták át, melyre igen nagy szüksége van a helyi szépkorú lakosságnak. Az alapötlet Bagosi Barna alpolgármestertől származik, melyet a polgármester azonnal felkarolt. Az épület magába foglal egy nagy társalgót, egy ebédlőt, egy konyhát, valamint három kétágyas szobát. Utóbbi a nappali pihenésre szolgál, vagy arra az esetre, ha valaki gyengélkedne. Ugyanezeket adott esetben szükséglakásként is használnák. Dr. Tivadar Nicolae polgármester elmondta, hogy gondoskodnak az orvosi felügyeletről is. Ingyenes vérnyomásmérést, orvosi szaktanácsadást biztosítanak. Etekintetben egyeztetett a helyi háziorvossal. Biztosítani fognak egy ebédet is a központ látogatóinak. Természetesen a társalgóban különböző időseknek szóló rendezvényeket fognak szervezni, a kellemes időtöltés érdekében. A most átadott központ régebben TSZ irodaként működött, majd a kőolajipari vállalat használta, míg az önkormányzat meg nem vásárolta. Eléggé leromlott állapotban volt, melyet most saját költségvetésből varázsoltak újjá, az időskorúak kiszolgálására. A berendezéseket (TV, hűtők, aragáz) a kőolajipari vállalat szponzorálásának köszönhetően (1000 euró) vásárolhatták meg. A bútorzatot pályázati pénzből finanszírozták.

Szolgálati lakások

A szolgálati lakások a központ közelében épültek. Régebben ezen a helyen állt a rendőrség (akkor Miliția), majd kihasználatlanul maradt. Önkormányzati tulajdonban állott, szóba került az eladása is, de dr. Tivadar Nicolae polgármester erről hallani sem akart, mivel már akkor tömbház építésében gondolkodott. Ez mostanra megvalósult. A kétemeletes épület hét lakást tartalmaz, vegyesen garzontól háromszobásig. Jó kivitelezésű, praktikus beosztású lakások, melyeket orvosoknak, tanároknak szánnak, remélve, hogy segíti a községbe csábításukat. Jelenleg a tanárok egy része ingázik. Egyet megtart magának az önkormányzat protokoll célzattal. A földszint a szolgáltatókon túl a rendőrségnek is otthont fog adni.

Avatóünnepség

Az avatóünnepséget megtisztelte jelenlétével Cornel Popa szenátor, Ghilea Gavrilă képviselő, Merka Adrian Miroslav az UDSCR, valamint, Săvan Horea és Panturu Gheorghe a kőolajipari vállalat részéről, továbbá a kivitelező cégek képviselői. Mindkét helyszínen jelen voltak az egyházak képviselői, akik megáldották/megszentelték az építményeket.

A polgármester és az alpolgármester beszédében köszönetet mondott a támogatóknak, a kivitelezőknek, reményüket kifejezve, hogy mindkét épület jó szolgálatot fog tenni a község lakóinak, emelve a szolgáltatások színvonalát és a község megítélését, melyre eddig sem lehetett panaszuk. Az ünnepség terített asztaloknál tartott szeretetvendégséggel zárult.

Szőke Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!