Bihar hírei

2016.07.21. 14:19

Új színekben a szentmiklósi templom

Hét éve kezdték el renoválni a hegyközszentmiklósi református templomot, mely most új színezéssel lett a falu ékessége. A templom 1823-ban épült, legutóbb 1977-ben tették rendbe.

Hét éve kezdték el renoválni a hegyközszentmiklósi református templomot, mely most új színezéssel lett a falu ékessége. A templom 1823-ban épült, legutóbb 1977-ben tették rendbe.

Az esztendő elején arról számolhattunk be, hogy a hegyközszentmiklósi református templom belső felújítása után már majdnem végeztek a külsővel is, a torony rendbetétele van hátra. Az azóta eltelt időben utóbbin is túljutottak. Árus Csongor László lelkész felelevenítette: az 1823-ban épült templomot 1977-ben renoválták utoljára, ennek megfelelően ráfért már a felújítás. Ennek nagyjából hét éve fogtak neki és ahogyan az lenni szokott, menet közben változtak is a tervek. A külső vakolat leverésének 2009-ben láttak neki, mivel a fal salétromos volt. A visszavakolás után 3 évig száradt a fal, majd légáteresztő burkolatot kapott. A belső felújítást úgy tervezték, hogy mintegy 2 méter magasságig verik le a vakolatot, de ott is kiderült, hogy az nem lesz elég, teljes vakolatcserére volt szükség.

Adományok, pályázatok

Mindezen kívül újrafestették a mennyezetet, a padokat is cserélni kellett, mivel főleg a falak menti részeken elkorhadtak, a falak nedvességéből fakadóan. Az új tetőre új cserepek kerültek, kicserélték az ablakokat és a külső falakat is nemes vakolattal burkolták majd színezték. Amint már említettük, idénre maradt a torony, mely ugyancsak nemes vakolatot és a falakhoz hasonlatos színeket kapott. Mindennek nem kevés költsége volt. Eleinte a hívek önkéntes adományára számítottak, de kiderült: az kevés lesz. A presbitérium 2012-ben döntést hozott a templomjavítást szolgáló kötelező adományról, ami nem váltott ki osztatlan lelkesedést. Még ezzel sem látták az út végét, ezért a termál strand bevételét is erre fordították. (Az 1971-ben átadott gyógyvizű strandot 1991 óta üzemelteti a helyi református egyházközség.) Ezek mellett kormány- és megyei tanácsi támogatásra is pályáztak, utóbbiak összege 30 ezer lejre tehető. A lelkész szerint a munkálatok összköltsége 200 - 300 ezer lej közötti összegre tehető.

Nemzeti színekben

A korábban szürke templom színezését tekintve is megújult: a zöld és fehér falak feletti cserép pirosa teljesíti ki a nemzeti színeket. Ezzel kapcsolatban Árus Csongor László elmondta: ahhoz a felhíváshoz csatlakoztak, amit emlékei szerint még 2004-ben Forró László kollégája tett, amikor Hegyközkovácsi templomát renoválták, és hasonló színekre festették. A felhívás lényege: a hegyközi és érmelléki templomok külső megjelenésükkel is hirdessék hovatartozásukat. A két térség határán lévő település eleget tett a kérésnek a falu ékességévé vált templomával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!