Bizonytalanság

2020.05.29. 14:02

Nemzetközi személyszállítás: több a kérdés, mint a válasz

Románia lehetővé teszi a nemzetközi személyszállítást, de továbbra is elkülönítőbe küldi a külföldről érkezőket.

Forrás: politiadefrontiera.ro

Mint ismeretes, Klaus Iohannis román államfő csütörtökön hirdette ki a június elsejétől életbe lépő újabb lazításokat, amelyben már szerepel az is, hogy a nemzetközi közúti és vasúti tömegszállítás is újraindulhat. Ezzel kapcsolatosan az MTI érdeklődésére pénteken az országos közegészségügyi intézet (INSP) szóvivője azt nyilatkozta: a román hatóságok június elsejétől lehetővé teszik a nemzetközi személyszállítást, de egyelőre minden külföldről érkezőt 14 napos lakhelyi elkülönítésbe vagy hatósági karanténba küldenek. Veronica Zoicas elmondta: a román határátkelőkön jelenleg is azt a május 15-én bevezetett eljárást alkalmazzák, miszerint minden belépőt a koronavírus-járvány elleni védekezés szempontjából „sárga zónából” érkezőnek tekintetnek és – az illető által megadott címen lakó családtagokkal együtt – 14 napos lakóhelyi elkülönítésbe küldenek. A legfertőzöttebb térségekre (Olaszországra, Spanyolországra és más országokra) korábban használt „vörös zóna” kifejezés megszűnt: így hatósági karanténba már csak azokat irányítják, akik nem akarják hazaérkezésükkel családtagjaikat is kéthetes „szobafogságra” ítélni – magyarázta a szóvivő.

Az országhatár másik oldalára ingázóknak, pilótáknak, teherautósofőröknek, diplomatáknak, magas rangú állami tisztségviselőknek, a fegyveres testületek tagjainak továbbra sem kell házi karanténba vonulniuk, amennyiben nincsenek a koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik.

A járványügyi operatív törzs csütörtöki határozata szerint június elejétől Románia lehetővé teszi a nemzetközi vasúti, illetve közúti személyszállítást, tehát a fuvarozó cégek – az előírt egészségügyi óvintézkedések mellett – újraindíthatják a rendkívüli állapot, illetve veszélyhelyzet idején mindeddig szüneteltetett menetrendszerű vagy alkalmi járataikat. Arról azonban nem született döntés, hogy emiatt változnának a határátkelőkön hatályos járványügyi óvintézkedések – mondta az INSP szóvivője.

A határrendészet sem kapott még semmilyen jelzést arról, hogy a közeljövőben enyhítenének a beutazási korlátozásokon – közölte az MTI érdeklődésére Alexandra Gavan, a román határrendőrség szóvivője. Romániába továbbra sem léphetnek be külföldi állampolgárok az ingázók, átutazók, törvényhozók, diplomaták és rezidensek kivételével.

Frissítés (2020. 06. 02.)

Felfüggesztett autóbuszjárat Várad – Biharkeresztes között

Pénteken a Nagyvárad Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) arról tájékoztatott, hogy június 1-től újraindítják a Nagyvárad – Biharkeresztes közötti autóbuszjáratokat. Keddi közleményükben azonban arról adtak hírt: mivel a Bors – Ártánd határátkelőnél nem oldották fel az összes korlátozásokat, a menetrend szerinti járatok újraindításához nincsenek meg a megfelelő körülmények. Ezt figyelembe véve a Nagyvárad Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) június 15-ig felfüggeszti a Nagyvárad – Biharkeresztes közötti járatokat.

 

Napi 24 órában

A témához kapcsolódó hír, hogy Ludovic Orban román kormányfő pénteken bejelentette: a román állampolgárok napi 24 órában utazhatnak át Magyarország területén. A kormányfő szerint erről a lehetőségről kedden állapodott meg Bukarestben Bogdan Aurescu és Szijjártó Péter. Orban szerint az is hozzájárul a torlódások csökkentéséhez a román–magyar határon, hogy a két belügyminiszter egyeztetett újabb határátkelők megnyitásáról.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában