Unió

2024.03.12. 15:02

Iohannis: Fel kell gyorsítani az Unióhoz csatlakozni kívánó nyugat-balkáni országok integrációs folyamatát

Klaus Iohannis kedden kijelentette, hogy fel kell gyorsítani az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó nyugat-balkáni országok integrációs folyamatát.

Agerpres

Az államfő a Jakov Milatović montenegrói elnökkel közös sajtótájékoztatóján kifejtette, Románia régóta támogatója Montenegró uniós csatlakozásának, de szerinte az sem titok, hogy ő személy szerint az egész Nyugat-Balkán uniós integrációját támogatja.
„Véleményem szerint a folyamat már túl régóta tart, fel kell gyorsítani, és határozott lépést kell tenni az összes, Európai Unióhoz csatlakozni kívánó nyugat-balkáni állam integrálása érdekében, ahogyan a Moldovai Köztársaság és Ukrajna esetében is gyorsan kell haladnunk az európai integráció felé” - fogalmazott Iohannis.
A román államfő elmondta, a megbeszélésen montenegrói hivatali kollégája felvázolta neki Montenegró azon törekvését, hogy 2028-ban megtegyék a döntő lépést a csatlakozás terén, ő pedig határozott támogatásáról biztosította tárgyalópartnerét, rámutatva, hogy véleménye szerint, amennyiben 'mindenki keményen dolgozik, ez a cél elérhető'.
A két ország együttműködésére vonatkozóan Iohannis kifejtette, vannak olyan ágazatok, amelyek terén fokozni lehetne az erőfeszítéseket. Ilyen például a turizmus, az energia ágazata, a mezőgazdaság és a kultúra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában