Energiaválság

2021.10.26. 16:46

Leállt a távfűtés Temesváron a távhőszolgáltató vállalat fizetésképtelenné válása miatt

Fotó: diez.md

Több mint 50 ezer lakás és kórházak maradtak fűtés nélkül kedden Temesváron, miután az önkormányzat felügyelete alatt működő Colterm távfűtési vállalat fizetésképtelenné válása miatt az E.ON gázszolgáltató elzárta a gázcsapot – jelentette be sajtótájékoztatóján Dominic Fritz polgármester.

Az elöljáró elmondta, tudatában van annak, hogy ez lesújtó hír a kórházban fekvő betegeknek, az otthonukban fázó kisgyermekes családoknak vagy az időseknek, ezért a városháza mindent megtesz azért, hogy mielőbb újra beinduljon a fűtés.

Dominic Fritz tájékoztatása szerint a Coltermnek jelenleg egyetlen szolgáltató sem hajlandó földgázt biztosítani, arra hivatkozva, hogy az európai energiaválság miatt nem áll rendelkezésükre a távfűtési vállalat által igényelt mennyiség.

Akad ugyan néhány szolgáltató, amelyik hajlandó földgázt biztosítani a távfűtési vállalatnak, ha a leszállított mennyiség ellenértékét – naponta többmillió lejt – előre kifizeti az önkormányzat. Ilyen jellegű szerződést azonban nem tud kötni a városháza – magyarázta a polgármester.

Dominic Fritz elmondta, az a legsajnálatosabb, hogy az 50 ezer lakáson kívül a kórházakat is érinti a fűtés leállása, kivéve a szülészetet és a járványkórházat, amelyeknek saját hőközpontjuk van.

Az elöljáró közölte, hogy a távfűtés költségei három forrásból fedezhetők: a lakosság által befizetett díjakból, a helyi költségvetésből és az országos költségvetésből. A Colterm költségeit az előbbi két forrásból fedezi a temesvári önkormányzat.

Dominic Fritz bejelentette, hogy keddre rendkívüli tanácsülés hívott össze az érintett kórházak vezetőinek részvételével, és javasolni fogja 8 millió lej kiutalását költségvetés-kiegészítés révén a távfűtés biztosítására. Ugyanakkor a távhő- és melegvíz-szolgáltatás lakossági árának a megkétszerezésére is tesz javaslatot. A Colterm a díj a megháromszorozását kezdeményezte, de a lakosságra mért sokkhatásra is tekintettel kell lenni – részletezte a polgármester, aki szerint az önkormányzat idén már 136 millió lejt folyósított a Coltermnek, és a szolgáltatás lakossági árát évek óta nem emelték.

Dominic Fritz szerint csak a központi költségvetésből sürgősségi kormányrendelettel kiutalt összegekkel lehetne a város helyzetén segíteni, de Romániának jelenleg ügyvivő kormánya van, amelyik nem hozhat sürgősségi rendeleteket. Ezért felhívást intézett a hazai állami vállalatokhoz, a Romgazhoz és az Electricához, hogy ne hagyják cserben a temesváriakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában