Még nincs vége

2020.06.19. 19:39

Huszonnégy megyében vannak sertéspestisgócok

Huszonnégy megye 150 településén 272 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván jelenleg – közölte pénteken az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

Az elmúlt egy hét alatt tíz új fertőzésgóc jelent meg (Bihar megyében 3, Dâmboviţa megyében 2, Brassó, Dolj, Prahova Brăila, és Fehér megyében egy-egy) és hetet sikerült felszámolni (hatot Teleorman, egyet Brassó megyében).

A kórt 3688 vaddisznónál is kimutatták.

Az intézmény tájékoztatása szerint az afrikai sertéspestis 2017. július 31-ei első megjelenése óta országos szinten 15.129 sertéstulajdonost kártalanítottak, nekik összesen 440,97 millió lej kártérítést utaltak.

Az ANSVSA felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, és nem létezik védőoltás sem ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartásával lehet elejét lehet venni a kór terjedésének.

Az év eleje óta Románia mellett Bulgáriában, Ukrajnában, Belgiumban, Észtországban, Magyarországon, Olaszországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Szerbiában, Szlovákiában, és Görögországban is azonosítottak afrikaisertéspestis-gócokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában