választások

2020.07.07. 18:14

Frissítve/Elfogadta a szenátus az RMDSZ törvényjavaslatát

Első házként megszavazta kedden a szenátus az önkormányzati választások szeptember 27-i megszervezéséről szóló RMDSZ-es törvényjavaslatot.

Frissítés:

Amennyiben a parlament szeptember 27-ét jelöli meg az önkormányzati választások dátumaként, legkésőbb július 29-én elkezdődik a választási időszak, augusztus 2-án pedig meg kell alakítani a Központi Választási Irodát (BEC) – jelentette be kedden az Állandó Választási Hatóság (AEP).

Az AEP szerint a választási kampány augusztus 28-án kezdődik majd, és a választásokat megelőző napon, azaz szeptember 26-án reggel 7 órakor ér véget.

A választókerületi irodákat augusztus 8-án alakítják meg, és ettől a dátumtól lehet iktatni a választási szövetségeket és benyújtani a jelöléseket.

A választási szövetségeket legkésőbb augusztus 11-éig kell iktatni a megyei választókerületi irodáknál, a jelölések benyújtásának határideje pedig augusztus 18-a.

Az AEP megjegyzi, hogy a 2020/84-es törvény értelmében felére csökkent a jelölésekhez szükséges támogató aláírások minimális száma.

 

A tervezetet 81 támogató, 8 ellenszavazat és 39 tartózkodás mellett fogadta el a felsőház.

A szenátus jogi bizottsága korábban megvitatta és negatívan véleményezte a kormány egy hasonló tartalmú törvényjavaslatát, amelyet aztán a plénum is elutasított. Néhány előírást azonban a bizottság beemelt az elfogadott tervezetbe, amelyről a képviselőház szavaz majd döntéshozó testületként.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tartózkodott a plénumbeli voksoláskor. Florina Presadă szenátor szerint a tervezet alkotmányellenes előírásokat tartalmaz, ugyanakkor a törvényhozó elégedetlenségének adott hangot, amiért elutasították alakulatának azon javaslatát, hogy kétnapos legyen az önkormányzati választás, azaz 26-án, szombaton is lehessen szavazni.

A liberálisok szintén tartózkodtak a szavazáson. Daniel Fenechiu felrótta, hogy a kormány hasonló tartalmú tervezetét elutasította a szakbizottság, az abba foglalt előírások egy része viszont bekerült az RMDSZ-tervezetbe.

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, a tervezet kezdeményezője, Cseke Attila rámutatott, fontos jogszabályjavaslatról van szó, amely közvita nyomán, valamint a politikai szervezetek nyilvános állásfoglalásai alapján körvonalazódott.

„Van két tervezetünk, amelyek közül az egyik pozitív, a másik negatív véleményezést kapott. Eljárás tekintetében a legjobb döntést hozta a jogi bizottság. (...) Tanúsítsunk felelős hozzáállást!” – fogalmazott a szenátor.

Cseke azt is elmondta, hogy az elfogadott tervezet a szavazóbiztosok és a szavazókörzeti elnökök napidíjáról is rendelkezik. „A hatályos törvénykezés szerint erről a kormány dönthet, de mivel az idei költségvetésben nem különítette el a kormány a szükséges pénzalapot ahhoz, hogy a 2020-ban esedékes két szavazást megszervezze, törvény szintjén kellett a helyzetet orvosolni” – idézi a törvényhozót az RMDSZ közleménye.

A szövetség tervezete értelmében szeptember 27-én, vasárnap tartják az önkormányzati választásokat Romániában.

A javaslat – többek között – rendelkezik a választási bizottságok összetételéről, és azt is előírja, hogy a választási bizottságok tagjai, a kisegítő műszaki személyzet, a küldöttek, a számítógép-kezelők és a választópolgárok is ingyenes védőfelszereléseket kaphatnak. Az egészségügyi védőeszközöket az egészségügyi minisztériumnak kell biztosítania, és a szaktárca felel a helyiségek fertőtlenítéséért is.

 

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában