Aktuálpolitika

2020.11.09. 19:03

Ciolacu a PNL kormányról: Házaikba zárták a lakosságot és közben lopták a pénzt

Januárban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségének látogatására számíthatunk, amennyiben ez az inkompetens kormány hivatalban marad – hangoztatta hétfőn a képviselőház plénuma előtt, a kormányfő órájában, Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Forrás: g4media

A PSD elnöke elmondta: azért kérették a miniszterelnököt a parlamentbe, hogy egyrészt megmagyarázza, miért hagyták magukra a lakosságot a járvány idején, másrészt lehetősége legyen elmondani, hogy milyen adóemelésekre készül.

„Mindenki megértette, hogy Ludovic Orban és inkompetens kormánya miért nem hozza nyilvánosságra a költségvetést. Ha hatalmon maradnak, megemelik az áfát, és mindent eladnak, ami érték maradt még állami tulajdonban, az összes nyereséges román vállalatot. Az egyetlen dolgot teszik majd, amihez értenek – csökkentik a béreket és elbocsátásokat eszközölnek. Meggyőződésem, hogy az IMF januárban itt lesz, ha ez az inkompetens, és jövőkép nélküli kormány hivatalban marad” – mondta Ciolacu.

Véleménye szerint a kormány „futószalagon” vette fel a kölcsönöket és „lopta a pénzt”.

Számítása szerint az elmúlt tíz hónapban a kormány „másodpercenként ezer euró kölcsönt vett fel”, amit majd azoknak a gyerekeknek kell visszafizetniük, akik „a kormány akaratából” ma nem járnak iskolába.

A PSD elnöke számon kérte a miniszterelnöktől, hogy miután „a történelemben egyedüliként” felelősségvállalással fogadta el a költségvetést, „azt hazudta”, hogy mindenre van pénz, de sem a gyerekeknek, sem a tanároknak, sem a nyugdíjasoknak nem jutott. Magukra hagyták a vállalkozókat és a gazdákat is, miközben „házaikba zárták a lakosságot és közben lopták a pénzt”.

Ciolacu „velejéig korruptnak” és „a szegénység valódi terjesztőjének” nevezte Ludovic Orban miniszterelnököt, akinek a vezetésével a „liberális polip” meggazdagodott.

„Még azokat a maszkokat is ellopták, amelyeknek el kellett volna jutniuk a nyugdíjasokhoz, és a leginkább kiszolgáltatott román állampolgárokhoz, azokhoz, akiknek nincs mit enniük. Ellopták a gyermekek táblagépeit, sőt, azokat a lélegeztetőgépeket is, amelyek most életeket menthettek volna meg”- részletezte a PSD vezetője.

Véleménye szerint az Orbán-kormány „teljesen kivezette Romániát Európából, nem csak ami a teszteket és a bezárva tartott iskolákat illeti, hanem az európai gazdasági modell vonatkozásában is”.

Ciolacu szerint az Európai Bizottság 'világosan jelezte', hogy Románia uniós alapokat veszíthet.

„A ti inkompetenciátok nemcsak a románok életét és egészségét, hanem munkahelyüket, családjuk jövedelmét, élelmezésbiztonságát is veszélyezteti”- hangsúlyozta a pártelnök, és hozzátette: Románia „egyre betegebb lesz”, minden további nappal, amikor a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezeti az országot.

Meglátása szerint a román állampolgároknak „ez fáj, nem a választások”.

Úgy véli: a liberális vezetéssel Románia Európa „fekete báránya” lett, annak példája, hogy 'miként nem kell vezetni' egy országot.

„Jönnek a választások. Ez az egyetlen dolog, ami igazán érdekli önöket. Ez a kormány veszélyesebbé vált, mint az új koronavírus. Meg kell állítani, a dolgokat újra ellenőrzés alá kell vonni!” – foglalta össze a képviselőház elnöke.

Borítóképünkön: Marcel Ciolacu és Ludovic Orban a parlamentben vitázik (archív felvétel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában